Care este diferența dintre geți și daci?
Foarte mulți istorici au considerat că dacii și geții au fost unul și același popor. De aceea, în cărțile de istorie care au apărut în ultimii 100 de ani s-a vorbit despre poporul geto-dac din spațiul carpato-danubiano-pontic. Ultimele izvoare istorice arată, însă, că geții și dacii au fost două triburi diferite.
Cine au fost geții?
Geții au fost primii care au fost atestați în scrierile istorice, grecul Herodot fiind cel care i-a menționat primul pe războinicii geți, dacii nefiind deloc pomeniți. În tragedia ”Triptolem”, a dramaturgului grec Sofocle, a fost de asemenea menționat poporul get. Atunci când a fost scrisă această creație artistică greacă, în secolul al V-lea, despre geți se știa că trăiesc în Balcani și se trag din neamul tracilor, existând pe aceste meleaguri încă din anul 339 înainte de Hristos.
Geții se întindeau pe teritoriul României de astăzi, dar și al Bulgariei, și erau mari războinici. Grecii îi considerau pe geți ca provenind din lumea barbară și erau împărțiți în mai multe triburi, care la rândul lor se aflau fie în alianță, fie în război unele cu altele, în funcție de cum bătea vântul schimbării.
Potrivit datelor istorice, geții erau conduși de basilei, seniori ai războiului, și aveau o așa-zisă democrație militară. Aceste triburi războinice au dominat spațiul balcanic timp de mai bine de trei secole, intrând în conflicte și cu marile puteri, stepice, orientale sau balcano-egeene precum macedonenii, persanii sau sciţii. Aceste războaie i-a ajutat pe geți să acumuleze numeroase averi, drept dovadă stând descoperirile arheologice de la Agighiol, Poiana-Coţofeneşti sau Cucuteni-Băiceni.
Începând cu secolul al III-lea î. de Hr. puterea geților a început să scadă, apărând alte popoare mai puternice în zonă, precum romanii. Trebuie precizat că geții nu au dispărut, însă influența lor în acest spațiu a scăzut în intensitate.
Cine au fost dacii?
Odată cu scăderea în putere și influență a triburilor getice, în spațiul carpato-danubiano-pontic s-au ridicat dacii. Primele mențiuni istorice despre daci au apărut în secolul I înainte de Hristos. La fel ca și geții și aceștia erau războinici de temut.
Conform noilor teorii, dacii ar fi apărut într-o epocă de mari convulsii şi prefacerii etnice, militare şi sociale în zona Dunării şi a Balcanilor. Ei s-ar fi născut în focul luptelor dintre celţi şi neamurile peste care aceştia au tăbărât începând cu secolul al III lea î. de Hr. De altfel, invaziile celţilor în această parte a Europei au fost considerate unul dintre factorii declanşatori ai acestor prefaceri, dar şi apariţiei unor noi realităţi pe scena istoriei. Invazia brutală a acestor războinici prin excepţie,purtători ai unei puternice culturi a fierului, antrenând şi alte populaţii războinice din zonă, a rupt legăturile pe linia Balcanilor între lumea getică şi cea elenistică. Dacii s-au născut spun unele teorii dintr-o mixtură culturală şi etnică la care au contribuit neamuri celtice şi tracice, potrivit adevarul.ro.
Diferența dintre geți și daci
Geții și dacii au coexistat mult timp pe aceste meleaguri, însă cei din urmă au reuşit într-un final să se impună în faţa elitelor getice. Până la acest moment, cele două popoare au trăit unele lângă altele, despărțite de munți și ape, fiecare însă cu propria sa organizare, dar și propriile tradiții și obiceiuri.
Așadar, despre o unitate etnică între cele două triburi nu poate fi vorba, iar sintagma „geto-daci” este o fabulație a unor istorici.
Foto: historia.ro