Românul are o vorbă „carnea este cea mai bună legumă”. Pe premisa aceasta, cei mai mulți dintre conaționali au început să se îndrepte spre tipurile de carne mai nonconformiste. La galantare în piețe există mai multe tipuri de carne cu care ori suntem obișnuiți, ori cu care învățăm să trăim. Care este diferența dintre jamon și jambon?
Carnea este poate cel mai consumat aliment. Provenit din diferite tipuri de animale, carnea poate fi preparată și mâncată în mai multe forme. Mezel, prăjită, pe grătar sau la cuptor, cele mai multe tipuri de carne se pot mula pe fiecare mod de gătire.
Românul nu este un om pretențios, iar gusturile continuă să și le dezvolte. În ultimii ani, în piețe au apărut mai multe tipuri de carne, printre care carne de mangaliță, dar și jamon sau jambon. Mangalița este un porc, cu un procent scăzut de grăsime, punctul forte fiind carnea.
Pe de altă partea, jamonul, pronunțat „hamon”, este un produs alimentar, tip mezel, obținut din pulpa de porc. Metodele de obținere sunt: sărare, afumare, uscare și fierbere. Denumirea provine din regiunea Iberică, spaniolii fiind cei mai importanți consumatori ai acestui tip de carne.
Jamon este cuvântul spaniol pentru jambonul / șunca românească. Este un termen internațional, dar care face referire la jambonul spaniol, maturat. În același timp, jambonul spaniol este de două feluri:
În concluzie, jamonul și jambonul fac referire la același tip de carne. Diferența dintre ele este dată doar de localizarea geografică în care ne aflăm. Cu toate acestea, în prezent românii sunt mai obișnuiți cu jamonul, decât cu jambonul, de aici și confuzia că ar fi lucruri diferite.
Carnea este un aliment, care oricât de scump ar fi, va continua să fie consumată. Chiar dacă în ultimii ani prețurile nu au terminat în a surprinde clienții, cantitatea cumpărată de aceștia continuă să fie la cote înalte.
Cea mai scumpă carne din lume provine din Japonia și se numește Wagyu, în special soiul Kobe. Carnea Kobe provine de la vitele Tajima-guy care sunt crescute cu atenție în regiunea Hyogo a Japoniei. Un kilogram costă între 100 și 300 de dolari, iar prețul poate depăși, în funcție de tipul de tăiere, maturare sau chiar locul de unde se cumpără.
Foto: Depositphotos.com