Care este diferența dintre langoș si scovergă?

28.07.2022
Care este diferența dintre langoș si scovergă?

Gastronomia reprezintă principalul factor în identitatea unei comunități. Mâncăruri din bucătăria românească se găsesc în culoarea locală a Serbiei sau a Turciei, micul sau sarmalele fiind cele mai bune și mai cunoscute exemple. Motivul este dat de istoria comună a societăților. Influențele le găsim în condimente sau chiar modul de preparare al diferitelor mâncăruri.

Bucătăria maghiară reprezintă un factor principal în evoluția celei românești. Anumite preparate precum celebrul langoș, tocănițele de pui sau chiar dulciuri își au rădăcinile în bucătăria de peste graniță. Spațiul estic european este bogat în feluri de mâncare similare, iar astăzi dezbatem care este diferența între langoș și scovergă.

Cum se prepară langoșile și scovergile?

langoș și scovergă mod de preparare

Fie că sunt românești, fie că sunt ungurești, amândouă au legătură cu pâinea. Principalele ingrediente sunt: făina, apă, puțină drojdie, sare, zahăr și ulei. Transilvănenii îl numesc langoș, iar muntenii o numesc scovergă. În istoria maghiară, langoșul se prepara la cuptor, similar pâinii focaccia din Italia. În mod curent, aceasta se face în baie de ulei și se ornamentează cu smântână și brânză. Evoluția a dus la mici schimbări, acum găsind ca ornament dulciuri sau chiar murături. Pe de altă parte, istoria scovergii provine din ritualul de coacere al pâinii. Aluatul rămas din frământarea pâinii se întindea cu untdelemn și era pus la prăjit. Aceasta era servită simplă, iar mai târziu în timp i s-a adăugat gem.

Langoș:

Pentru a prepara langoși avem nevoie de:

În bol se amestecă drojdia și apa caldă. Celor două li se adaugă făina, sarea și zahărul. Se amestecă bine și se pun la frământat pentru 15 minute. Se adaugă puțin ulei pe suprafața aluatului și se lasă la dospit cel puțin 30 minute. Pentru a prepara langoși cu brânză este nevoie de a pune brânza rasă/sfărâmată pe suprafața aluatului, iar la final se pliază preparatul. După ce timpul s-a scurs, se rup bucăți din aluatul pregătit și se pun la prăjit într-o tigaie.

Scovergă:

Pentru a prepara scovergi avem nevoie de:

În bol se amestecă făina cernută, împreună cu zahărul și drojdia. Se adaugă apă, sare și se amestecă bine. Aluatul moale se pune la frământat, adăugând ulei puțin câte puțin. Se acoperă bolul și se lasă la dospit o oră. După trecerea timpului necesar, se segmentează aluatul, se întinde și se adaugă în uleiul încins din tigaie.

După cum se poate observa, nu există diferențe între ingredientele celor două preparate. Singurele deosebiri sunt date de modul în care se servesc și de locul din care provin. Existența langoșului este în strânsă legătură cu smântâna sau brânza. Pe când, scoverga a pornit ca un preparat care se putea servi fără a i se adăuga ceva suplimentar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot