Foarte mulți oameni folosesc denumirile de Marea Britanie și Commonwealth pentru a exprima același lucru. Din păcate, este o eroare fiindcă cele două nu sunt sinonime și, ca atare, nu reprezintă aceeași situație. Dar, care este diferența dintre cele două?
Cu toate că poate părea surprinzător pentru mulți oameni, Marea Britanie este o insulă înconjurată de Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Oceanul Atlantic. Trebuie precizat că aceasta este cea mai mare dintre insulele britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland și Orkney.
Cei mai mulți oameni folosesc denumirea de Marea Britanie pentru a se referi la cele trei țări componente ale Regatului Unit, care se află pe această insulă: Anglia, Țara Galilor și Scoția. Totodată, unele persoane utilizează termenul de Marea Britanie ca și sinonim pentru Regatul Unit, lucru incorect.
Marea Britanie se referă pur și simplu la Anglia, Scoția, Țara Galilor și insulele din jur, în timp ce Regatul Unit le cuprinde pe cele trei care alcătuiesc Marea Britanie (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și Irlanda de Nord. Așadar, denumirea corectă este Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
În ceea ce privește Commonwealth-ul, adică Comunitatea Națiunilor, lucrurile sunt un pic mai complexe, în sensul că este o organizație interguvernamentală a 56 de state independente. Trebuie precizat că toate aceste țări au făcut parte la un moment dat din Imperiul Britanic.
Commonwealth-ul este, așadar, o uniune a unor țări care împărtășesc valori comune, precum promovarea democrației, drepturile omului, statul de drept, pacea mondială și multe altele. Toate statele membre din Comunitatea Națiunilor sunt independente și au propriile obiective economice și politice. Simbolul Commonwealth-ului este reprezentat de monarhul britanic, în prezent regele Charles al III-lea. Alteța Sa Regală are doar un rol de reprezentare, el neavând nicio putere executivă sau legislativă în statele membre.
Toate aceste țări au căzut de acord, la Conferința Imperială din 1926, că sunt „egale ca statut, nesubordonate în niciun fel una alteia sub niciun aspect al vieții lor interne sau al politicii externe, deși sunt unite de loialitatea lor comună față de Coroană, și sunt asociate în mod liber ca membri ai Commonwealth-ului Britanic al Națiunilor”.
Cele mai multe țări din Commonwealth vin din Africa (21), apoi din Caraibe și Americi (13), Pacific (11), Asia (8) și Europa (3). Iată cele 56 de state care fac parte din Comunitatea Națiunilor: Africa de Sud, Botswana, Camerun, Gabon, Gambia, Ghana, Kenya, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Nigeria, Regatul Eswatini (până în 2018 s-a numit Regatul Swaziland), Rwanda, Seychelles, Sierra Leone, Togo, Uganda, Tanzania, Zambia, Bangladesh, Brunei, India, Malaezia, Maldive, Pakistan, Singapore, Sri Lanka, Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Sfânta Lucia, Sfântul Kitts și Nevis, Sfântul Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago, Cipru, Malta, Marea Britanie, Australia, Fiji, Kiribati, Nauru, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Samoa, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu și Vanuatu.
Foto: Pexels.com