Care este diferența dintre Marea Britanie și Regatul Unit al Marii Britanii?
Denumirile Marea Britanie și Regatul Unit sunt adesea folosite în mod interschimbabil. Cu toate acestea, ele nu sunt de fapt sinonime. Motivul celor două nume, și diferența dintre ele, are de-a face cu istoria expansivă a Insulelor Britanice.
Insulele Britanice sunt un grup de insule în largul coastei de nord-vest a Europei. Cele mai mari dintre aceste insule sunt Marea Britanie și Irlanda. Cele mai mici includ Insula Wight. În Evul Mediu, numele Britania era, de asemenea, aplicat unei mici părți din Franța cunoscută acum sub numele de Bretania.
Diferența dintre Marea Britanie și Regatul Unit al Marii Britanii
Marea Britanie a intrat în uz pentru a se referi în mod specific la insulă. Cu toate acestea, acest nume nu a avut nicio semnificație oficială până în 1707, când regatele rivale ale insulei, Anglia și Scoția, au fost unite ca Regatul Marii Britanii.
Irlanda, între timp, a fost efectiv o colonie engleză încă din secolul al XII-lea, iar după apariția Marii Britanii, a rămas sub influența coroanei britanice. În 1801, s-a alăturat în mod oficial Marii Britanii ca o singură entitate politică, care a devenit cunoscută drept Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei sau, pe scurt, Regatul Unit.
Cu toate acestea, uniunea a durat doar până în 1922, când Irlanda (cu excepția a șase comitate din nord ) s-a separat. Irlanda a devenit curând o republică suverană, iar fostul său partener a luat numele oficial de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Prin urmare, Marea Britanie se referă pur și simplu la Anglia, Scoția, Țara Galilor și insulele din jur, în timp ce Regatul Unit le cuprinde pe cele trei care alcătuiesc Marea Britanie (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și Irlanda de Nord, scrie farandwide.com.
Relieful Regatului Unit este foarte variat, de la Munții Grampian din Scoția până la zonele de câmpie din Anglia, care sunt la sau sub nivelul mării pe alocuri.
Scoția și Țara Galilor sunt cele mai muntoase părți ale Regatului Unit. O creastă de dealuri, Pennine , coboară în centrul nordului Angliei. Multe zone de coastă sunt joase, în special în estul și sudul Angliei. Acestea includ zonele umede ale nivelurilor Somerset, care inundă în mod regulat în timpul ploilor abundente.
Cea mai mare parte a Regatului Unit este formată din dealuri ușor ondulate, cu zone izolate de teren înalt, cum ar fi Dartmoor în sud-vestul Angliei sau Munții Morne din Irlanda de Nord.
Foto: Britannica, Deposit Photos