Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

11.04.2022
Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

Masoneria reprezintă un grup de oameni care își duc viața după anumite ritualuri, multe dintre ele preluate din alte religii. De-a lungul timpului, s-a avansat ideea că aceasta ar fi o societate secretă, însă lucrurile sunt departe de a fi așa. Persoanele care fac parte din masonerie sunt înfrățite prin idealuri comune morale, spirituale și sociale.

Există vreo diferență între mason și francmason?

Masoneria este una și aceeași cu francmasoneria, diferența fiind doar una de semantică. Potrivit etimologiei, termenele „francmason“ și „francmasonerie“ reprezintă forma românească a cuvintelor „free mason”, din engleză, și „francmaçon”, din franceză. Ambele denumiri semnifică „zidar,constructor liber“ și reprezintă o moștenire a uneia dintre rădăcinile francmasoneriei: breasla zidarilor care construiau biserici, bazilici și catedrale în Evul mediu.

Ce este masoneria?

Masoneria este o societate discretă sinonimă cu misticismul. Conform definiției, masoneria (cunoscută și sub denumirea de francmasonerie) este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“.

Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală și trebuie specificat faptul că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă. În România, erau în anul 2009 aproximativ 7.500 de masoni.

În țara noastră există mai multe obediențe ale masoneriei, care însă nu se recunosc reciproc. Potrivit datelor oficiale, cea mai mare lojă din România este Marea Lojă Națională, aceasta fiind singura recunoscută oficial pe plan internațional.

Masoneria Speculativă cuprinde trei grade simbolice, numite şi “străvechi” – Ucenic, Calfă şi Maestru. Diversitatea alegoriilor şi bogăţia învăţămintelor fiecăruia dintre aceşti trei paşi către perfecţionare sunt foarte mari. Dacă s-a mai urcat cu un pas pe scara şlefuirii de sine nu înseamnă că se instituie un raport de superioritate faţă de cei care nu au făcut pasul respectiv. E de datoria celui care a mai făcut un pas să îi ajute pe ceilalţi să urce către propria perfecţionare. Fiecare grad presupune experienţă definitorie şi are propriul simbolism la care Francmasonul este chemat să mediteze, potrivit mlnr.xyz.

Curiozități despre masonerie:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot