Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

28.01.2020
Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

Medicina este știința și practica stabilirii diagnosticului, prognosticului, tratamentului și prevenirii bolilor. Un medic bun este acela care nu se oprește niciodată din învățat, pentru că știința medicală se dezvoltă odată cu tehnologia, iar un medic trebuie să fie la punct cu ultimele noutăți.

Persoanele care vor să urmeze Facultatea de Medicină trebuie să știe la ce se încumetă, fiindcă urmează să treacă prin 6 ani de școală – 3 ani pre-clinici, în care aceștia urmează cursuri teoretice și ore de laborator, urmați de 3 ani clinici, în care studenții urmează în spitale stagii corespunzătoare majorității specialităților.

Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

Conform ierarhiei medicale actuale din România iată care sunt gradele profesionale după terminarea facultății: medic generalist, medic rezident, medic specialist, și medic primar.

Medicii generaliști sunt numiți toți studenții Facultății de Medicină care au obținut diploma de licență. Acești medici au competențe limitate și nu au dreptul de a deține cod de parafă. Totodată, medicii generaliști nu pot intra în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și nu pot fi încadrați în serviciile de ambulanță. Medicul generalist își desfășoară activitatea sub îndrumarea unui medic specialist sau a unui medic primar, respectiv sub îndrumarea unui medic de familie în cadrul cabinetului individual de medicină de familie.

Medicul rezident este acel absolvent al Facultății de Medicină care promovează examenul de rezidențiat și și-a ales o specialitate. Aceste specialități alese de medicii rezidenți sunt categorisite astfel: specialitățile clinice (ex. neurologie, cardiologie, gastro-enterologie, medicină internă etc.), specialitățile chirurgicale (chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculară etc.) și specialitățile paraclinice (anatomie patologică, medicină nucleară, medicină legală etc.). Fiecare dintre aceste specialități are o durată de studiu între 3 si 6 ani. Medicul rezident are parafă, care conține numele și prenumele posesorului, calitatea de medic rezident și specialitatea de bază.

Medicul specialist este medicul rezident care a promovat examenul de specialitate. Medicul are dreptul la propria sa parafă și poate profesa cu drepturi și responsabilități depline.

Medicul primar este medicul specialist care are vechime 5 ani și a promovat examenul de primariat.

Ce face un medic specialist și ce face un medic primar?

Un medic devine specialist după ce promovează examenul pe specialitatea pe care și-a ales-o. Responsabilitățile unui medic specialist sunt următoarele:

Medicul primar are mai mult de 5 ani experiență pe diferite specialități și a promovat examenul de primariat. Responsabilitățile unui medic primar sunt aceleași ca ale unui medic specialist. Medicul primar se subordonează direct directorului medical și poate avea în subordine o echipă mai mare, formată inclusiv din medici specialiști.

Principalele diferențe dintre un medic specialist și un medic primar sunt:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot