Care este diferența dintre o bufniță și o cucuvea?

17.07.2020
Care este diferența dintre o bufniță și o cucuvea?

Bufnița și cucuveaua sunt două păsări distincte, care fac parte din aceeași familie, Strigidae. Deși multă lume ar spune că sunt una și aceeași, acest lucru nu este adevărat. Diferențele dintre cele două păsări sunt, mai mult sau mai puțin vizibile, și doar un ochi de specialist le poate sesiza.

Ce este o cucuvea?

Cucuveaua trăiește în zonele temperate și calde din Europa, Asia și de nordul Africii. Această pasăre are penaj cenușiu deschis, având ochii (irisul) de culoare galbenă. Este activă și ziua și noaptea. Cucuveaua este o pasăre de pradă. Vânează de obicei noaptea insecte mari, râme, rozătoare mici, păsări, șerpi mici sau șopârle. Cucuveaua, se poate spune cu alte cuvinte, că este o bufniță de talie mai mică (23–27 cm). În diferite culturi, această pasăre este considerată un simbol al înțelepciunii.

Ce este o bufniță?

Bufnița este o pasăre răpitoare de noapte. Așa cum spuneam mai sus și ea face parte din familie de păsări numită Strigidae. O bufniță poate avea până la 70 de cm lungime. Penele acesteia sunt maronii, ajutându-le să se camufleze atunci când vânează. Se hrănește cu insecte, rozătoare, păsări mai mici și chiar iepuri. Bufnița nu mestecă mâncarea, fiindcă nu are dinți. Ea rupe hrana în bucăți mai mici și le înghite ca atare.

Aceste păsări au o caracteristică aparte. Ochii nu sunt mobili, ci sunt fixați în orbite. În schimb își pot roti capul cu 180 de grade (unele specii chiar cu 270 de grade). În lume, există aproximativ 200 de specii de bufnițe. Acestea se găsesc pe tot globul, mai puțin în Antarctica.

Bufnița și cucuveaua prevestesc întâmplări neplăcute

În cultura românească, bufnița sau cucuveaua sunt un simbol al veștilor rele. Potrivit legendelor populare, acestea prevestesc moartea. Până la urmă, totul ține de tradițiile și obiceiurile locului. Ceea ce simbolizează binele într-un colț de lume poate simboliza răul în alt colț de lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot