Care este diferența dintre o mască și un aparat respirator?

24.03.2020
Care este diferența dintre o mască și un aparat respirator?

Criza mondială provocată de coronavirus este tot mai acută. O mască sau un aparat respirator reprezintă o modalitate de a te feri de virus. Oamenii sunt tot mai speriați de Covid-19 și ar face orice să rămână sănătoși și să nu se infecteze.

În momentul de față, pe piață, există mai multe tipuri de măști, de aceea este bine să știi ce protecție oferă fiecare. Înainte de a merge mai departe, trebuie să clarificăm diferența tehnică dintre „mască” și „respirator”. În limbajul de zi cu zi spunem adesea mască, atunci când ne referim la ceea ce se numesc tehnic respiratori.

La ce se folosește masca:

Masca este potrivită doar pentru acoperirea nasului și gurii
Sunt realizate pentru o protecție unidirecțională, pentru a capta lichidul corporal care părăsește purtătorul
Se folosește în în timpul intervenției chirurgicale pentru a preveni tusea, strănutul, etc. la pacientul vulnerabil
Contrar concepțiilor, masca nu este concepută pentru a-l proteja pe purtător
Marea majoritate a măștilor nu le este atribuit un grad de siguranță (de exemplu, NIOSH sau EN)

La ce folosește respiratorul:

Respiratoarele sunt măști adecvate, concepute pentru a crea un sigiliu facial
Respiratoarele fără valvă asigură o bună protecție în două sensuri, prin filtrarea atât a intrării cât și a fluxului de aer
Acestea sunt concepute pentru a proteja purtătorul (atunci când este purtat în mod corespunzător)
Disponibil ca de unică folosință, cu jumătate de față sau cu fața completă

Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC) consideră aparatul respirator N95 ca fiind cel mai bun echipament de protecție împotriva coronavirusului. Cel mai apropiat echivalent european la N95 sunt respiratoarele FFP2 / P2, care sunt evaluate la 94% din N95.

Așadar, aparatele respiratorii cu o eficiență ridicată la dimensiunea particulelor de 0,3 microni (N95 / FFP2 sau mai bine) pot filtra particulele până la dimensiunea coronavirusului (care este în jur de 0,1 microni).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot