Facturile foarte mari la căldură au făcut ca mulți cetățeni, care stau la casă, să se îndrepte către instalarea unor panouri solare. Aceste sisteme de încălzire sunt mai economice și sunt destul de practice. Trebuie precizat că sunt două tipuri de panouri solare: presurizate și nepresurizate, iar cei care doresc să le folosească ar fi bine să se intereseze care sunt diferențele între ele.
Panoul solar presurizat este proiectat cu heat pipe (tuburi termice). Este bine de știut că acesta are o temperatură scăzută de pornire, iar tuburile sale nu conțin apă ci alte tuburi mai subțiri din cupru, cu un agent termic. Se recomandă ca întreg sistemul să aibă o înclinație de minim 15 grade, astfel încât lichidul să se scurgă spre baza tubului iar energia solară să fie transformată în energie termică.
Partea bună la panoul solar presurizat este că sistemul pentru apă caldă poate fi folosit pe toată durata anului, dacă sunt respectate toate condițiile de instalare: izolarea țevilor cu apă rece, montarea rezistenței electrice și a cablului de devrijare. Panourile solare presurizate pot fi dotate și cu un boiler deasupra tuburilor vidate sau poate fi montat în locuința proprietarului. Întreg sistemul folosește energie electrică.
Trebuie precizat că pe timp de iarnă țevile cu apă rece pot îngheța, dacă nu sunt izolate cum trebuie, de aceea este indicat ca sistemul să fie folosit în perioada martie – noiembrie. În ceea ce privește tuburile vidate, acestea nu conțin apă ci un agent termic care rezistă până la minus 50 de grade Celsius.
Panoul solar nepresurizat nu folosește energie electrică pentru a funcționa și nu este dotat cu heat pipe (tuburi termice). Tuburile vidate conțin apă, care este încălzită de către radiația solară. Acest sistem de încălzire poate fi utilizat doar în perioada cu temperaturi pozitive. Pe timpul iernii apa trebuie golită din tuburi, altfel acestea vor crăpa de ger.
Panoul solar nepresurizat trebuie instalat la o înălțime mare pentru a avea presiune în instalațiile sanitare. Înclinația acestui sistem trebuie să fie cuprinsă între 35 și 55 de grade, pentru o funcționare optimă.
Foto: mathaus.ro