Care este diferența dintre paralele și meridiane?

05.11.2021
Care este diferența dintre paralele și meridiane?

În geografie, dar și în alte științe, se face referire adesea la paralele și meridiane. Harta Pământului este împărțită în continente cu diferite țări și oceane, iar liniile trasate ne ajută să găsim cu exactitate o anumită locație.

Cu alte cuvinte, paralele și meridianele ajută GPS-urile din întreaga lume să poziționeze cu exactitate o locație, în felul acesta oamenii ajungând la destinația dorită. Între cele două sunt diferențe clare, care vor fi explicate în rândurile de mai jos.

În primul rând, paralelele rulează de la est la vest și nu se intersectează niciodată. De cealaltă parte, meridianele merg de la nord la sud și se intersectează la Polul Nord și Sud. Aceasta este cea mai importantă diferență dintre cele două.

Ce sunt paralele (latitudinile)?

Paralele sunt linii imaginare care trec de la est la vest, legând în felul acesta toate locațiile de pe hartă prin care trec. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de latitudini. Așadar, cele 5 cercuri majore de paralele de la Polul Nord la Polul Sud sunt:

Trebuie specificat că aceste linii nu se intersectează niciodată, de aceea se și numesc paralele. Aceste linii sunt situate paralele cu ecuatorul, care este prima paralelă.

Ce sunt meridianele (longitudinile)?

Meridianele sunt, de asemenea, imaginare și mai sunt cunoscute sub numele de longitudini. Ele curg pe harta lumii în sus și în jos de la cei doi poli și se intersectează între ele la Polul Nord și Polul Sud.

În ceea ce privește meridianele trebuie specificat un principiu. Într-un cerc există 360 de grade. Longitudinea care trece prin Greenwich este cunoscută ca meridianul principal și i se alocă poziția 0 ° longitudine. Astfel că, restul meridianelor sunt măsurate ca unghiul estic sau vestic de meridianul principal – + 180 ° spre est și -180 ° spre vest.

Principalele diferențe între paralele și meridiane

Foto: Pexels.com și differencevs.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot