Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?
Despre regi și împărați am auzit mai ales în povești. Chiar dacă unii dintre noi cred că între cei doi termeni există un raport de sinonimie, este o diferența clară între un rege și un împărat. Care este aceasta?
Diferența dintre rege și împărat
Un împărat poate stăpâni un teritoriu atât de vast, încât poate fi compus din mai multe regate. De aici și diferența, un rege poate conduce unul sau mai multe regate, în timp ce împăratul conduce întreg imperiul.
Împăratul este cel care stabilește legile în tot imperiul și hotărăște politica internă și externă, iar regele trebuie să respecte deciziile. De exemplu, în vechea Persie, împăratul purta titlul de ,,Regele Regilor” (,,Shahanshah”).
Un rege poate deveni împărat?
Teoretic un rege poate deveni împărat, dacă el cucerește mai multe regate, în felul acesta având sub stăpânire un vast teritoriu, un imperiu. Astfel, au fost regi care au devenit stăpâni pe mai multe regate după ce s-au căsătorit. Un exemplu sunt regii Marii Britanii care au fost și împărații Indiei.
Un rege urcă pe tron conform succesiunii ereditare, fiind un membru al familiei regale. De cealaltă parte, un împărat poate ajunge la putere fie prin moștenirea tronului, fie prin înfrângerea în luptă a unui rege.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii poate fi considerată împărăteasă, fiindcă este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Regina a urcat pe tron pe 6 februarie 1952 și este cel mai longeviv monarh din istorie.
Foto: Pexels.com