Care este diferenţa dintre șprot şi hamsii?
Sezonul estival este în plină desfășurare, iar pe litoral peștele este mâncarea vedetă. Hamsiile sunt la mare căutare printre turiști, fiindcă sunt ieftine, gustoase și pot fi consumate cu totul fără să mai duci grija oaselor. Din păcate, sunt restaurante care au în meniul lor hamsii, însă servesc șprot. Diferențele dintre cele două specii de pește nu pot fi observate ușor de oamenii obișnuiți, însă ele există și redactorii shtiu.ro le vor evidenția în rândurile de mai jos.
Diferenţa dintre sprot şi hamsii
- Hamsia este mai scumpă decât sprotul. Un kilogram de hamsie costă 20 lei, în timp ce unul de sprot 10 lei;
- Șprotul are o lungime între 8 și 16 cm, iar o hamsie matură poate ajunge și la 20 de cm;
- Șprotul are o structură mai plată, în timp ce hamsia este mai alungită;
- În sprot există un conţinut de grăsimi mult mai mare decât în hamsie;
- Șprotul trăiește în cârduri foarte mari în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediteraneană, dar şi în Marea Neagră, iar hamsiile pot fi văzute în apele marine, unele în apă salmastră, iar altele în apă dulce;
- Corpul sprotului este acoperit cu caduci şi solzi relativ mari, gura e mică, oblică şi îndreptată în sus, spre deosebire de hamsie unde colţurile gurii depăşesc limitele ochilor;
- Șprotul are culoare verde-albăstruie pe spate şi argintiu pe laturi, în timp ce hamsia este albastră.
De ce este bine să mâncăm pește?
Peștele sălbatic, în special, este foarte sănătos pentru organismul uman. Specialiștii în nutriție recomandă ca fiecare persoană să consume de cel puțin două ori pe săptămână carne de pește.
Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei, este conserva de sardine. Zeama de oase sau mâncatul conservei cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pantru organism.
Din pastilele de calciu mineralele nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment, sarcina e un peşte mic, omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă alegele, noi mâncăm sardine. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem nutrienții naturali și potenţiaţi între ei, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, potrivit bzi.ro.
Cea mai bună rețetă de hamsii prăjite
Ingrediente:
- 500 de grame hamsii
- făină de porumb
- făină de grâu
- sare
- ulei
Mod de preparare:
Pentru început peștele se spală și se curăță bine. După aceea se amestecă făina de porumb cu cea de grâu și sarea. Apoi hamsiile se trec prin acest amestec și se pun la prăjit. În momentul în care sunt gata, scoate-le pe prosopele absorbante de bucătărie. Peștele se servește fie cu pâine și lămâie alături, fie cu mămăligă și mujdei de usturoi. Poftă bună!
Foto: Youtube.com