Poate i-ai auzit pe prietenii tai discutând despre cum și-au upgradat sistemul audio și ti s-a părut putin confuz faptul ca foloseau termenii „amplificator” și „receiver” referindu-se la același lucru. Si de atunci te tot gândești care este diferența dintre un amplificator și un receiver și care ar fi mai bun pentru living-ul tău.
Amplificatorul este un dispozitiv destinat recepționării, intensificării și transmiterii semnalului audio către boxe. Un amplificator nu are o interfață (butoane, potențiometre) pentru a selecta, schimba intrări , volum etc.. Pentru a avea și aceste funcționalități este nevoie de un alt dispozitiv numit pre-amplificator (pre-amp).
Receiver-ul este un dispozitiv complex care include un amplificator, un pre-amplificator și un radio tuner. Are o mulțime de intrări (input-uri) și ieșiri (output-uri) precum și o interfață care să le controleze. Pentru radio, e posibil sa fie necesar conectarea unei antene pentru a putea receptiona semnalul.
Poate ca ai auzit vorbindu-se despre Stereo Receivers și AV Receivers și te întrebi dacă exista vreo diferență și intre acestea.
Stereo receiver este numele initial al unui receiver care era proiectat sa lucreze doar cu semnal audio. Însă, cum sistemele de home-cinema au evaluat, acelaşi lucru s-a întâmplat și cu receiverele, astfel încât acum pot sa lucreze și cu semnal video. Prin urmare, i s-a aplicat eticheta AV pentru a face diferența intre un receiver audio stereo (pe 2 canale) și unul Audio-Video – multi-canal.
In general, se presupune ca alegând un amplificator împreună un pre-amplificator separat, vei avea cea mai buna performanta și pentru ca sunt separate, iți oferă flexibilitate în cay de probleme cu unul din ele sau dacă vrei sa faci un upgrade.
Revenind la receiver-e, principalul lor beneficiu este ca sunt mai ieftine, mai ușor de montat și folosit.
Dacă vrei totuși sa ai cea mai buna varianta și banii nu sunt o problema, atunci poți sa le achiziționezi pe ambele. Combinându-le, receiver-ul va funcționa ca un pre-amplificator care va trimite semnalul audio către amplificator.
Sursa foto: pioneer-audiovisual.eu