Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Sau, ar trebui să fie. Astfel că, atenția atribuită acestei mese trebuie să fie una specială, pentru a avea energie pe toată durata zilei. De regulă, micul dejun este format din legume, mezeluri, ou și unt sau margarină. Care este diferența dintre unt și margarină? Care produs este mai sănătos?
Atât untul și margarina fac parte din coșul clasic de cumpărături. Gândite pentru a fi parte a micului dejun, cele două sunt produse bune pentru a fi consumate dimineața. Sunt gustoase, dar consumul în exces poate duce la diverse complicații medicale.
Untul este un produs provenit în totalitate de la animale, fiind făcut din grăsimea laptelui de vacă. Pentru a face un unt în casă, este nevoie ca laptele să fie cât mai gras, de preferabil lapte de la producătorii locali.
În procesul de fabricație, grăsimea se separă de lapte, obținându-se astfel smântâna care este bătută până când devine cremoasă și intră în proces de sterilizare pentru a evita bacteriile. Fiind realizat integral din grăsimea laptelui, untul are un nivel ridicat de colesterol. Este recomandat consumul moderat, inclusiv în diete sănătoase.
Spre deosebire de unt, margarina nu are origine animală. Aceasta este făcută din produse vegetale. Margarina este făcută din ulei de palmier, floarea soarelui, soia sau rapiță. Cea mai comună din România este margarina de floarea soarelui. Uleiul de floarea soarelui trece printr-un proces de hidrogenare.
Deși originea margarinei nu este animală, mulți experți consideră că este mai sănătoasă decât untul. Untul are mai multe grăsimi și colesterol, iar margarina este mai dăunătoare pe termen lung. Aceștia spun că este suficientă o singură linguriță pe zi. În ceea ce privește margarina, există opțiunea de a cumpăra produs fără grăsimi trans, destinat persoanelor care suferă de boli de inimă sau care au colesterolul ridicat.
Foto: Depositphotos.com