Care este diferența dintre virus și bacterie?

16.07.2020
Care este diferența dintre virus și bacterie?

Virușii și bacteriile. Toată lumea a auzit despre viruși și bacterii, dar puțini oameni pot face diferența între aceste două concepte. Care sunt, totuși, diferențele dintre virusuri și bacterii și care sunt asemănările?

Ce sunt virusurile?

Conform definiției, virusurile sunt, de cele mai multe ori, entitățile infecțioase. În dezvoltarea lor, virusurile depind integral de gazdă, adică organismul uman. Virusurile nu se pot multiplica decât în interiorul unei celule vii. Ele pătrund în mecanismul unei celule sănătoase și modifica complet programul celular, pentru a se reproduce și a infecta alte celule (unitatea principală structurală, funcțională și genetică a organismelor vii).

Ce sunt bacteriile?

Bacteriile fac parte din bariera de protecție a organismului și multe dintre ele sunt de-a dreptul inofensive. 99% dintre acestea sunt benefice pentru oameni. Există și bacterii periculoase. Spre deosebire de virusuri, bacteriile pot supraviețui în absența unei gazde, se pot mișca, respira și reproduce autonom. Bacteria este, conform cercetătorilor, de cel puțin o sută de ori mai mare decât un virus obișnuit.

Care este diferența majoră dintre virus și bacterie?

O diferență semnificativă între virusuri și bacterii este metoda de reproducere. O bacterie este o unitate completă si autonomă din punctul de vedere al reproducerii. Bacterile se reproduc de obicei asexuat, prin diviziune. Un virus poate rămâne în stare latentă timp de mii de ani până când intră în contact cu gazda potrivită. După intrarea în corpul gazdă, virusul se atașează la o celula pe care o penetrează.

Antibioticele pot distruge bacteriile, nu și virusurile. Antibioticele sunt cele care creează un mediu în care bacteriile nu pot trăi.

Bacteria versus virus

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot