Sectorul financiar reprezintă pilonul principal al economiei mondiale. În ultimii ani, banii cash au cam dispărut de pe piață și au început să fie folosite din ce în ce mai des cardurile. În felul, acesta transferul de bani se face mult mai ușor, iar în unele cazuri aproape instantaneu. În plus, dacă sunt folosite cardurile nu se mai face evaziune fiscală. Cardurile Visa și Mastercard sunt cele mai utilizate din lume, având o cotă de piață uriașă.
Visa Inc. și Mastercard Inc. sunt două companii uriașe care activează în sectorul bancar. Visa a fost înființată în anul 1958 și are sediul principal în San Francisco, California. De cealaltă parte, Mastercard a luat naștere în 1966 și are cartierul general la New York. Ambele sunt dominante pe piața cardurilor și sunt active mai peste tot în lume.
Iată principalele diferențe între Visa și Mastercard:
1. Potrivit datelor oficiale, Mastercard este prezent în mai multe țări decât Visa, fiind lider în rândul neo-băncilor prin crearea de parteneriate sau sprijinirea programelor de startup-uri în sectorul Fintech. Cu toate acestea, Visa este mai reprezentativă în rândul băncilor clasice.
2. Ambele companii oferă patru tipuri de carduri pentru persoane fizice și două tipuri pentru profesioniști.
Carduri pentru persoane fizice
Carduri pentru profesioniști
3. Prețurile acestor carduri nu sunt stabilite de companiile care le-au creat și sunt determinate de băncile care le pun în circulație. Același lucru este valabil și pentru tarife, comisioane și alte avantaje.
4. Dacă un client a pierdut cardul și cineva a făcut cumpărături ilegale cu el Mastercard este peste Visa, fiindcă imediat după ce ai înștiințat banca să anuleze tranzacția, Mastercard îți livrează banii înapoi în cont și abia după aceea pornește investigația să vadă cine este vinovat.
5. Cardurile Visa pot fi alimentate din contul Paypal (contra unui comision), cele Mastercard nu.
6. Cardurile Mastercard au un curs valutar mult mai bun decât cele Visa, atunci când se face o tranzacție într-o altă valută decât cea a contului.
Așadar, atunci când vă decideți să vă deschideți un cont bancar și să atașați un card la el este bine să țineți cont de cele prezentate mai sus pentru a nu avea surprize când încercați să efectuați anumite tranzacții financiare.
Foto: bankingnews.ro