Zahăr brun sau alb? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem atunci când avem de ales între cele două sortimente ale alimentului universal folosit pentru îndulcire. Care este diferența dintre ele?
Spre deosebire de zahărul alb, zahărul brut de trestie, așa cum o demonstrează și numele, nu este complet procesat. De ce este mai bine să fie neprocesat? Pentru că prin procesarea completă, îndulcitorul rafinat își pierde total conținutul de minerale.
Conform producătorilor, zahărul brun este mai gustos decât cel alb, întrucât conține o aromă naturală de melasă, ce este asemănătoare cu cea a caramelului. Melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier. Conform specialiștilor, cea mai bună este melasa din trestie de zahăr care conține aproximativ 50% zahăr și 50% diverși nutrienți hrănitori precum glucoza, biotina, fructoza, calciu, potasiu, fier și săruri.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, iar cel brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe.
În ceea ce privește caloriile, diferența nu este foarte mare. 100 de grame de zahăr brun conţine aproximativ 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame din cel alb conține aproximativ 390 de calorii.
Zahărul brun cel mai frecvent întâlnit în comerţ este obţinut chiar din cel alb rafinat la care se adaugă….da, ați ghicit: melasă (un produs intermediar în procesul de obținere a zahărului).
Este adevărat că produsele „originale” destinate Europei de Est sunt de proastă calitate?