Care este forma de plural a cuvântului „pască”?

20.04.2022
Care este forma de plural a cuvântului „pască”?

Creștinii din întreaga lume sărbătoresc, în fiecare an, Învierea lui Iisus Hristos. Sărbătorile Pascale sunt celebrate în România cu mare fast, după o lungă perioadă de post. Pe lângă bucatele tradiționale care se servesc în ziua de Paște se găsește și pasca.

Cei mai mulți români aleg să achiziționeze acest produs alimentar de la magazin, însă întâmpină probleme atunci când trebuie să ceară două astfel de deserturi. Problema este că în limba română nu există o formă de plural pentru cuvântul „pască”.

„Pască” nu are plural

Foarte multă lume din mediul online a pus întrebarea: „care este forma de plural a cuvântului „pască?”. De exemplu, dacă te duci la magazin și spui „vreau o pască sau mai bine vreau două…”, există posibilitatea să te faci de râs, însă trebuie precizat că în dicționar nu există o formă de plural pentru acest cuvânt.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, pasca este un „cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși”. Trebuie precizat că pască mai este denumită și anafura dată de preoți credincioșilor în ziua de Paști.

Cu toate acestea, termenul, care este de origine latină, nu are o formă de plural nici în Dicţionarul Ortografic, adică DOOM, unde este oferită doar varianta de singular la g-d: pascăi. Deci: gustul pascăi. Nici urmă de plural.

Așadar nu este corect să te duci la magazin și să ceri: „vreau și eu două păști”. Drept urmare, fiecare trebuie să se descurce așa cum îl duce capul. Un exemplu corect ar fi: „aș dori să cumpăr și eu o pască, de fapt aș vrea trei bucăți”.

Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazurile, potrivit Wikipedia.org.

Care formă este corectă: Paște sau Paști?

Trebuie precizat de la bun început că ambele forme sunt corecte, însă în contextul adecvat. Conform Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane‎ (DOOM), „Paște” este forma corectă la singular a substantivului propriu masculin, în timp ce „Paști” este forma la plural.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot