Care este legătura dintre buchetul de mireasă și mirosul urât al mireselor de odinioară?

de: Claudiu Petrișor
14 01. 2020
buchetul_de_mireasa
Buchet de mireasa

Nunțile nu au arătat dintotdeauna ca astăzi. Au fost timpuri în care astfel de evenimente se făceau doar în lunile mai și iunie. De ce? Simplu. Baia era o raritate și mirii nu miroseau atât de urât ca în lunile de vară, când transpirau abundent.

Oamenii care au trăit în urmă cu sute sau mii de ani nu au fost deloc prieteni cu apa. În urmă cu sute de ani, semenii noștri evitau să se spele de teama unor potențiale boli. Și din această cauză miroseau. Lipsa igienei se vedea și se simțea atât la aristrocrați, cât și în clasele de jos.

De exemplu, pe la 1500, în Anglia medievală, nunțile aveau loc mai ales în lunile mai și iunie întrucât mirii miroseau acceptabil. Pentru a masca mirosul neplăcut, miresele purtau în brațe un buchet de flori parfumate. De aici s-a păstrat obiceiul potrivit căruia orice mireasă are în ziua nunții un buchet de flori.

Totodată, strămoșii noștri credeau că plantele puternic mirositoare au darul de a alunga spiritele rele astfel încât să ferească mireasa de orice ghinion în cea mai importantă zi din viața ei.

Când au început oamenii să se spele constant?

Lipsa completă a igienei personale întâlnită în majoritatea ţărilor din Europa a persistat până spre mijlocul secolului al XIX-lea. Cercetările în domeniul medical au scos la iveală faptul că organismul nu devine deloc vulnerabil în contact cu apa și că trupul trebuie curățat periodic. Astfel, oamenii au început să se spele din ce în ce mai des.

Curiozități despre mirese și nunți:

  • Se pare că mireasa stă în stânga mirelui în faţa altarului pentru că, în urmă cu sute de ani, acesta avea nevoie de mâna dreaptă liberă pentru a se putea lupta cu alţi pretendenţi;
  • În timpul Imperiului Roman, tortul de nuntă era o pâine. „Tortul” era rupt deasupra capului miresei, gest ce simboliza fertilitatea;
  • În Germania, în ziua nunții, mireasa poartă sare și pâine în buzunar pentru abundență în casă;
  • În Portugalia secolului al XX-lea, rochia de mireasă era de culoare… neagră;
  • Voalul pe care-l poartă miresele își are originile în Grecia și Roma Antică și are menirea de a le proteja pe mirese de spiritele rele.

Foto: Pexels.com