Sunt legume despre care se vorbește prea puțin. Nemeritat, am fi tentați să spunem. Vitamina C este foarte importantă pentru corpul nostru. Organismul uman nu o produce singur, așadar ea trebuie luată prin alimentație. Vitamina C este benefică pentru întărirea sistemului imunitar, a structurii osoase, ajută la absorbția fierului și dă un aspect sănătos pielii.
Toată lumea știe că vitamina C se găsește din abundență în citrice, precum portocalele, mandarinele, lămâile, dar și în kiwi. Puține persoane știu, însă, că există o legumă de la noi care are mai multă vitamina C decât lămâia.
Deși pare greu de crezut, potrivit specialiștilor în sănătate, pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât citricele. Această legumă este un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.
Medicii recomandă consumul de pătrunjel zilnic datorită proprietăților benefice pentru organism, precum:
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăţi antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi şi procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.
Cu un conţinut de aproape 200 mg vitamina C/100 g, pătrunjelul depăşeşte toate celelalte fructe şi legume: ardei gras roşu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpşuni 67 mg, suc de portocale 54 mg. În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier şi calciu – adică elemente esenţiale pentru sănătate, a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
Așadar, pătrunjelul, această legumă pe care nu multă lume o ia în serios, are mai multe proprietăți benefice decât multe alte legume și fructe mai celebre.
Foto: Pexels.com