România este o țară în care se regăsesc numeroase organizări administrative, printre care sate, orașe, sectoare sau județe. Denumirile localităților din țara noastră sunt date de cele mai multe ori de pe urma conducătorilor, specificațiilor geografice sau a anumitor evenimente istorice. Totuși, care este localitatea cu cel mai lung nume din România?
Conform datelor autorităților, în România sunt înregistrate în anul 2024 un număr de 2.685 de comune, care însumează 13.285 de sate. În același timp există 263 de orașe, dintre care 82 sunt clasificate drept municipii. Localitățile sunt administrate în cele 41 de județe, iar capitala este la București. Un județ are în medie 5.800 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 500.000 de locuitori.
Localitățile și străzile din România sunt denumite după mai multe categorii: nume de conducători, date importante ale istoriei țării, specificații importante geografice, ș.a.
Pentru a alege un nou nume pentru o localitate există mai multe procese, printre care inițiative ale autorităților, consultații cu cetățenii, o aprobare a nivelului central, dar și punerea în aplicare a deciziei finale.
Printre toate denumirile de sate, orașe și județe din România, una dintre acestea iese în evidență. Unicitatea sa este dată de faptul că este satul cu cea mai lungă denumire din țară. „Stațiunea Climaterică Sâmbăta” se poate lăuda cu faptul că pe lângă istoria lungă, localitatea are cel mai lung nume din țară.
Localitatea se află în județul Brașov și este cunoscută pentru climaticul tonic, bogat în aerosoli. Printre cele mai importante destinații turistice din localitate se găsește Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus. Aceasta a fost construită în stil brâncovenesc în jurul anului 1686.
Cu toate că pentru români pare un nume lung, nimic nu poate egala adevăratul nume ale capitalei Thailandei, Bangkok. Conform datelor, adevăratul nume al orașului este:
Deși imaginația este mare, există localități în România care au rămas fără idei noi. Astfel că, mai multe localități din țara noastră împărtășesc aceeași denumire, chiar dacă între ele nu au nicio legătură:
Foto: Depositphotos.com