Care este localitatea din România unde trenul trecea prin mijlocul cimitirului?

13.10.2020
Care este localitatea din România unde trenul trecea prin mijlocul cimitirului?

Cimitirul este considerat un loc sfânt și se presupune că oamenii a trebui să respecte somnul de veci al strămoșilor lor. Nimeni și nimic nu trebuie să perturbe liniștea eternă a celor care au trecut la cele sfinte. Cu toate acestea, există un loc în România unde situația este foarte stranie. Pare greu de crezut dar, la noi în țară, o cale ferată trece prin mijlocul unui cimitir. Și până în 2012, pe acolo trecea și trenul. 

În orașul sucevean Rădăuți, trenul trece prin mijlocul cimitirului. Calea ferată a fost dată în funcțiune, în anul 1889, pentru ruta Dorneşti – Rădăuţi – Brodina. Situația este unică în țară, un asemenea fenomen mai fiind întâlnit doar în Elveția. Oamenii care vor să-și viziteze și să aducă un omagiu rudelor moarte trebuie să suporte zgomotul trenului.

La jumătatea secolului al XIX-lea, administraţia austro-ungară a venit cu ideea de a construi o cale ferată prin cimitirul local din Rădăuţi, considerând probabil că transportul feroviar este mult mai important decât un cimitir, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga, potrivit adevarul.ro.

Prima cale ferată din Bucovina a fost construită în anul 1869, de către compania Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn, pe ruta Cernăuţi – Suceava. Ulterior, administraţia austro-ungară a hotărât şi legarea celorlalte oraşe importante ale regiunii de calea ferată. În acest scop, a fost înfiinţată Bukowinaer Lokalbahnen (Căile ferate locale ale Bucovinei), care a coordonat construirea căii ferate între Dorneşti şi Rădăuţi, care se continuă apoi spre Putna şi Nisipitu. Inginerii austrieci au calculat mai multe rute posibile pentru montarea şinelor de tren, dar au optat în final pentru traseul prin centrul oraşului şi al cimitirului ca urmare a rezultatelor ideale ale măsurătorilor geodezice efectuate în teren, potrivit adevarul.ro.

Înainte de căderea comunismului, prin cimitirul din Rădăuți a trecut inclusiv un accelerat, care venea de la Bucureşti şi mergea la Putna. Potrivit datelor oficiale, prin cimitirul rădăuțean se auzeau de patru ori pe zi fluierul trenurilor. După anul 2000, municipiul Rădăuți a avut o altă cale ferată, iar prin cimitir, din anul 2012, nu a mai trecut niciun tren.

Vezi aici calea ferată care trece prin cimitirul din Rădăuți!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot