Care este locul de pe Pământ unde nu poate exista viață?
Viața există în medii extreme de pe Pământ, de la deșerturi aride și tundre înghețate până în cele mai adânci zone ale fundului oceanului. Dar nu poate exista pe fiecare centimetru al planetei, iar oamenii de știință au descoperit un loc în Etiopia unde viața nu poate găsi o cale.
Care este locul de pe Pământ unde nu există nicio viețuitoare?
Spre deosebire de cercetările anterioare, oamenii de știință au efectuat mai multe teste și au descoperit că nu există viață, nici măcar microorganisme, în Dallol. Aici este unul dintre cele mai extreme medii ale Pământului, Dallol este incredibil de cald, sărat și acid.
Iazurile sale se extind pe un crater vulcanic, în depresiunea Danakil etiopiană, umplut cu sare, gaze toxice și apă clocotită ca răspuns la o activitate hidrotermală extremă. Chiar și iarna, temperaturile din timpul zilei pot depăși 45℃. Unele dintre bazinele hiperacide și saline au valori negative ale pH-ului.
„După ce am analizat mult mai multe eșantioane decât în lucrările anterioare, cu controale adecvate pentru a nu le contamina și o metodologie bine calibrată, am verificat că nu există viață microbiană în aceste bazine sărate, fierbinți și hiperacide sau în bazinele adiacente bogate în magneziu lacuri de saramură”, a declarat Purificación López García, autor al studiului și biolog la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice, potrivit CNN.
Cu toate acestea, în afara iazurilor, este o poveste diferită. Acolo există o mare diversitate de archaea halofile, un tip de microorganisme primitive iubitoare de sare, în deșert și în canioanele saline din jurul așezării hidrotermale, iar lacurile galbene din Dallol au o cantitate abundentă de magneziu.
Cercetătorii au efectuat secvențierea în masă a markerilor genetici meniți să găsească și să clasifice orice microorganisme care ar putea fi prezente, precum și culturi pentru a găsi microbi, citometrie pentru detectarea celulelor individuale, analiză chimică a saramurii și microscopie electronică combinată cu spectroscopie cu raze X. La prima vedere, mineralele bogate în silice pot imita celulele microbiene, au spus cercetătorii. Dar analiza lor a relevat diferența.
„În alte studii, în afară de posibila contaminare a probelor cu archaea din ținuturile adiacente, aceste particule minerale ar fi putut fi interpretate ca celule fosilizate, când în realitate se formează spontan în saramură, chiar dacă nu există viață”, a mai adăugat López García.
Oamenii de știință au folosit dovezi ale vieții în medii extreme de pe Pământ ca analog pentru condițiile în care viața poate exista pe alte planete din sistemul nostru solar sau dincolo de acesta. Cercetătorii au avertizat că, în acest caz, doar pentru că există apă lichidă sau pentru că ceva seamănă cu celulele sau alte aspecte biologice sub microscop, nu înseamnă că există viață prezentă.
Lacurile Dallol împiedică de fapt formarea vieții, deoarece conțin bariere chimice, cum ar fi sărurile haotropice de magneziu, care ajută la descompunerea hidrogenului. Combinată cu mediul sărat, acid și cald, în bazine viața nu își poate face loc.
Foto: Wikipedia