Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

25.03.2021
Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

Când ne gândim la ciocolată, Belgia este probabil primul loc care ne vine în minte. Belgia este cunoscută pentru istoria ciocolatei, iar ciocolata sa este, în zilele noastre, un standard de aur pentru lume.

După cum știu majoritatea belgienilor și turiștilor care ajung pe meleaguri belgiene, este imposibil să mergi mai mult de câțiva metri numai în Bruxelles fără să te lovești de un ciocolater excelent.

Istoria ciocolatei belgiene

Prima urmă de ciocolată din Belgia datează din 1635, când înregistrările arată că o parte din ciocolată a fost cumpărată de Starețul de la Baudeloo din Gent. Spre sfârșitul secolului al XVII-lea, Emmanuel Soares de Rinero (care era din Portugalia sau Spania) a primit o licență pentru fabricarea ciocolatei în Brabant.

Fabricarea ciocolatei nu era considerată o profesie la acea vreme, ci mai degrabă o ocupație secundară pentru comercianți. La fel ca în restul Europei, fabricarea de ciocolată a prins cu adevărat în Belgia în secolul al XVIII-lea, când au apărut mai multe centre de producție în toate marile orașe.

La acea vreme, ciocolata valora 15 pâini, așa că, în mod firesc, numai clasele superioare își permiteau băuturile cu ciocolată (atunci cea mai comună formă de consum de ciocolată). Ciocolata a apărut în bucătărie la sfârșitul secolului al XVIII-lea în tot felul de deserturi (creme, prăjituri, biscuiți). Și când procesul de industrializare a început în secolul al XIX-lea, prețul ciocolatei a început să scadă, făcându-l mai accesibil.

Pentru ciocolata belgiană, 1912 a fost o piatră de hotar foarte semnificativă: în acel an, Jean Neuhaus (adesea denumit cel mai faimos ciocolater din Belgia, deși s-a născut de fapt în Elveția) a inventat „Praline” (bomboane umplute cu ciocolată și o specialitate belgiană) la Bruxelles. Trei ani mai târziu, soția sa a inventat „Ballotin”, cutia tipică de ciocolată din Belgia.

În prezent, sunt peste 2.000 de ciocolaterii în toată țara, iar ciocolata belgiană se bucură în continuare de o reputația extraordinară. Belgia are cea mai mare fabrică de ciocolată din lume la Wieze, în Flandra de Est.

Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

La Aeroportul din Bruxelles se cumpără mai multă ciocolată decât în orice altă parte a lumii. Cu siguranță, toată lumea a auzit de ciocolata belgiană. Aceasta este renumită ca fiind una dintre cele mai bune din lume, iar călătorii o știu, în mod evident, deoarece aeroportul din Bruxelles vinde mai multe produse dulci decât oriunde în lume.

Aeroportul din Bruxelles

Peste 800 de tone de ciocolată sunt vândute în fiecare an la aeroport și nu rezistă nimeni să plece din sau în Bruxelles fără să cumpere ceva dulce de acolo. Se estimează că sectorul ciocolatei din Belgia reprezintă 10,4% din cifra de afaceri globală.

În ansamblu, potrivit The Brussels Times, industria belgiană de ciocolată, praline și cofetărie cuprinde 332 de companii, susține 11.900 de locuri de muncă și are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 5 miliarde EUR.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot