Care este locul unde niciun om nu a rezistat nici 45 de minute din cauza lipsei de zgomot?

30.10.2020
Care este locul unde niciun om nu a rezistat nici 45 de minute din cauza lipsei de zgomot?

În prezent, toată lumea pare să caute puțină liniște și relaxare. Dar chiar și o astfel de idee rezonabilă poate merge prea departe. Cel mai liniștit loc de pe pământ este o cameră proiectată pentru a absorbi complet reflexiile undelor sonore sau electromagnetice.

Aceasta se află în laboratoarele Orfield din Minnesota și este atât de liniștită încât cel mai mult timp pe care cineva l-a putut petrece acolo este de 45 de minute, scrie revista Smithsonian.

În cameră este atât de liniște, încât zgomotul de fond măsurat este de decibeli negativi, -9,4 dBA. Steven Orfield, fondatorul laboratorului, a declarat că ei provoacă oamenii să stea în cameră în întuneric, o persoană a stat acolo 45 de minute. Când este liniște, urechile se vor adapta.

Locul unde se poate auzi cum curge sângele în vene

Cu cât camera este mai liniștită, cu atât auzi mai multe lucruri. Îți vei auzi bătăile inimii, uneori îți auzi plămânii, îți auzi stomacul cum susură tare. În camera anecoică, oamenii devin sunetul.

Dar camera nu este doar pentru torturarea oamenilor. Companiile își testează produsele pentru a afla cât de zgomotoase sunt. Și NASA a trimis astronauți pentru a-i ajuta să se adapteze la liniștea spațiului.

Pentru unii oameni camera este un loc profund dezorientant. Nu numai că ei își aud bătăile inimii, dar au probleme cu orientarea și chiar în picioare. Modul în care noi ne orientăm este prin sunetele pe care le auzim când mergem. În camera anecnoică, nu există nici o indicație. Dacă stai acolo timp de o jumătate de oră, cel mai indicat este să te așezi pe un scaun.

O șoaptă umană este de aproximativ 30 de decibeli, în timp ce sunetul unei persoane care respiră este de 10 decibeli. Se apropie de limita a ceea ce ar trebui să realizeze un vid. S-a demonstrat că limita auzului uman este de aproximativ 0 decibeli. Dacă urechile noastre nu pot percepe zgomotele joase, asta nu înseamnă că nu există sunet prezent.

Așadar, nu întotdeauna liniștea este benefică, aceasta ne-ar putea înnebuni

Foto: Captură Youtube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot