Care este locul unde oceanul întâlnește deșertul?
În lume sunt multe locații care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, însă cea care se găsește în Africa de sud-vest este de-a dreptul incredibilă. Este unul dintre puține locuri ale Planetei unde deșertul se întâlnește cu oceanul. Pentru a fi mai exacți, este vorba despre deșertul Namib, din Namibia, care dă „nas în nas” cu Oceanul Atlantic.
Locul unde deșertul întâlnește oceanul
Coasta de sud a Namibiei măsoară o lungime de 1.200 de kilometri și este un deșert cu dune înalte de 150 de metri. Deșertul Namib a dat numele statului, acesta fiind, de altfel, cel mai vechi deșert din lume, având, potrivit specialiștilor, 80 de milioane de ani.
Această locație lipsită de orice viață este totuși vizitată de mii de turiști pentru faptul că deșertul se întâlnește cu oceanul. Punctul de întâlnire dintre ocean și deșert este plin de viață, aici putând fi văzute foci, păsări, pinguini, care își duc viața în liniște pe insulele din apropiere, departe de deșertul neprietenos. Nu există orașe pe lungimea coastei, ci doar câteva așezări micuțe, Swakopmund fiind cea mai mare dintre acestea cu aproximativ 35.000 de oameni.
Curiozități despre deșertul Namib
- Deșertul Namib este cel mai vechi deșert din lume, existând aici încă de pe vremea dinozaurilor.
- Suprafața deșertului este imensă și măsoară 55 de mii de kilometri pătrați.
- Aici se află celebrul „Munte de Foc”, unde pot fi văzute urme de viață și de civilizație ale culturii boșimană. De altfel, aici este singura zonă etnografică în care boșimanii au creat așezări stabile, cătune de colibe construite din pietre suprapuse, având diametrul de 3 – 4 m și interiorul căptușit cu un strat gros de ierburi uscate.
- Clima este una uscată, iar temperaturile pot ajunge pe timpul zilei la 50 de grade Celsius, în timp ce noaptea scad până la 0 grade.
- Cu toate că zona este una arată aridă, aici pot fi găsite o serie de mamifere precum elefantul african, girafa sau antilopa oryx (simbolul Namibiei), zebra de munte etc.
Foto: Pexels.com și Youtube.com