O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonaci, pască, dar și preparate din carne de miel. De ani de zile aceste delicioase gustări le asociem cu Paștele. Cu toate acestea, de ce aceste alimente au un rol atât de important?
Un motiv important pentru care s-a dezvoltat un meniu tradițional de Paște provine din sărbătorirea Postului Mare și a necesității de a renunța la anumite alimente. Mielul, cel mai vechi fel de mâncare din carne asociat cu Paștele, provine din timpurile precreștine și a pus bazele viitoarelor noastre meniuri.
Semnificația slujirii mielului ca o încuviințare a respectărilor religioase evreiești timpurii diferă în funcție de fiecare popor în parte. Evreii askenazi nu au mâncat miel la Paște și consideră că consumarea acestui tip de carne este echivalentă cu consumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.
Pe de altă parte, evreilor sefardici, care s-au stabilit mai la vest, li se permite să mănânce miel la Paște, întrucât ei văd ziua ca o reactualizare a evenimentelor din Paștele original. Dar, în timp ce acest grup poate mânca miel în timpul sărbătorii, nu poate pregăti, totuși, un miel întreg.
Cel mai probabil motiv pentru care noi mâncăm miel de Paște este simbolic. Revenind în istoria evreiască, în timpul Paștelui au avut loc sărbători pentru a marca eliberarea israeliților de sclavia din Egipt. Festivalul evreiesc de Paște este în mod tradițional un festival de primăvară și atunci este tăiat mielul de Paște.
Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a lui Iisus sacrificându-se și murind pe cruce, Iisus fiind „mielul lui Dumnezeu”. Creștinii mănâncă miel la Paște pentru a-și aminti acest sacrificiu.
Mielul jertfitor este menționat în Vechiul Testament, când Dumnezeu îi cere lui Avraam să-și sacrifice fiul. Fiul lui Avraam, văzând focul pregătit, a întrebat:
„Focul și lemnul sunt aici, dar unde este mielul pentru arderea de tot?”
Când Dumnezeu vede că Avraam este dispus să-și sacrifice fiul, Dumnezeu îi spune să se oprească și în schimb, a fost sacrificat un miel.
Foto: Pexels.com