„Care este ordinea stațiunilor de pe litoral?”, este întrebarea pe care ne-o punem deseori, atunci când vrem să ne petrecem vacanța pe litoralul Mării Negre. Unde se află Mamaia? Între ce stațiuni este Costinești? Care este distanța de la Neptun la Eforie?
Așadar, vom lua ca punct de reper orașul Constanța, al 5-lea oraș ca mărime din România. În nordul orașului se află Mamaia, la o distanță de 4 kilometri. Mai sus de Mamaia este stațiunea Năvodari, poziționată la o distanță de 17 km față de Constanța.
De ce Marea Neagră se numește astfel? De unde vine denumirea de Marea Neagră?
În sudul Constanței se află, în ordine următoarele stațiuni: Eforie Nord (15 km), Eforie Sud (20 km), Costinești (31 km), Olimp (40 km), Neptun (41 km), Venus-CapAurora (41,3 km), Saturn (44 km), Mangalia (45 km), Limanu (52 km), 2 Mai (51 km) și Vama Veche (54 km).
O sursă bună de pește, litoralul românesc a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat existența obiectelor din cultura Hamangia (5200 de ani î. d. Hr.). Pe litoral au existat stâne românești de ciobani transhumanți încă din Evul mediu, însă adevărata colonizare a românilor a început după anul 1878.
Între cele două războaie mondiale, România Mare avea un litoral cu o lungime de 412 km care era situat între Bugazu (la ieșirea în mare a limanului Nistrului, azi în Ucraina) și Ecrina (azi în Bulgaria, la nord de Varna). Astăzi, partea terestră a litoralului românesc (țărmul) se întinde pe o lungime de 245 km.
Există delfini în Marea Neagră?
Turismul este azi principala activitate economică a litoralului: în iulie 2008, pe litoralul românesc existau 249 de hoteluri, numărul acestora crescând de la un an la altul după criza economică. Printre punctele de interes ale zonei se numără Delta Dunării, Limanele Razim-Sinoe, Insula Popina, Peșterile de la Cheile Dobrogei sau cetatea Histria.
Foto: mugur-ionescu.ro