Care este planta cu cele mai adânci rădăcini?

11.10.2021
Care este planta cu cele mai adânci rădăcini?

În lume, există tot felul de plante, unele mai frumoase ca altele. Înălțimea acestora diferă de la o specie la alta, la fel ca și adâncimea rădăcinilor. Specialiștii în domeniu au rămas uimiți când au descoperit o plantă care își întinde rădăcinile în pământ până la 120 de metri.

Planta cu cele mai adânci rădăcini

De obicei, un smochin necesită doar o adâncime a solului de 1-1,5 metri pentru a se dezvolta în mod natural. Cu toate acestea, oamenii de știință au rămas impresionați de o plantă sălbatică, din Africa de Sud, care poate avea rădăcini ce se întind pe distanțe incredibile. Potrivit acestora, smochinul descoperit este unul sălbatic și este originar din Africa de Sud.

Uneori ne întrebăm despre plante și copaci care cresc și prosperă în zone extrem de ireale și aride. Nu putem să înțelegem legătura plantei cu solul și cum rezistă condițiilor climatice dure de deasupra pământului. Căldura arzătoare și perioadele lungi fără nori și ploaie nu înseamnă automat absența florei. Omul vede doar vârful aisbergului, fiindcă cea mai mare parte a florei rămâne ascunsă, ea pătrunzând adânc în pământ.

Așa este și situația smochinului care se găsește în Africa de Sud. Acesta crește pe stânci și poate supraviețui foarte bine în condiții aride. Potrivit specialiștilor în domeniu, rădăcinile de deasupra îi asigură priza în roca dură, în timp ce un singur fir de rădăcină gros de aproximativ zece până la douăzeci de centimetri pătrunde adânc în pământ. Pe măsură ce crește, rădăcina caută în mod continuu apă, trecând prin golurile din stâncă. Trebuie specificat că la vârful rădăcinii smochinul are o secreție slabă, care slăbește și descompune straturile sedimentare de pământ.

Unde se găsește smochinul cu cea mai lungă rădăcină din lume?

Pofta rădăcinii de apă este de neoprit, deoarece doar alimentarea cu acest lichid permite supraviețuirea părții fructifere de pe suprafața Pământului. Nu multă lume știe, însă există un sistem de peșteri în Africa de Sud cunoscut sub numele de „Peșterile Ecoului” și acolo, traseul plantelor prin subteran poate fi urmărit foarte bine. Rădăcinile acestui smochin sălbatic trec prin peșteri precum o conductă de apă, iar apoi dispar înapoi în sol până când ajung la o sursă de apă.

Acest smochin special are o rădăcină care poate ajunge la o lungime de până la 120 de metri. Smochinul este planta cu cea mai lungă rădăcină din lume și arată lupta acestuia pentru a supraviețui. Potrivit specialiștilor, a fost nevoie de 70 de ani pentru ca rădăcina acestui copac să ajungă la 120 de metri. Lungimea impresionantă s-a datorat faptului că acesta era într-o continuă căutare de apă, iar atunci când rădăcina găsea o sursă ajungea să absoarbă 25 de litri de apă pe zi, menținând smochinul verde într-un mediu uscat din Africa de Sud.

Foto: Wikipedia.org și baag.in

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot