Care este povestea îndrăgostiților îngropați la Sulina, Romeo și Julieta de pe meleaguri mioritice?

de: Ana-Maria
21 09. 2020
20190520_192442-1024x768

Mormintele din Cimitirul multietnic din Sulina ascund sub lespezi multe legende cu pirați, prințese și tineri îndrăgostiți. Plimbările prin cimitire nu sunt tocmai plăcute însă deși pare macabru, acest cimitir este unul plin de istorie și povești devenind o adevărată atracție turistică, vizitat anual de mii de turiști.

Care e povestea îndrăgostiților din Sulina, Romeo și Julieta de pe meleaguri mioritice?

Una dintre cele mai frumoase istorisiri este cea a tinerilor îndrăgostiți care au fost înmormântați împreună. Legendele, dar și opera lui Eugeniu Botez spun că un ofițer de marină s-a îndrăgostit nebuneşte de o negresă săracă, care ajunsese „dansatoare” într-un cunoscut local, dar nesigur din port.

Cei doi au fost împreună timp de câteva luni, însă, din cauza unui accident, ofiţerul a murit, iar fata a fost atât de distrusă de durere încât și-a luat viața. Legenda spune că aceștia şi-au continuat povestea de iubire și dincolo de moarte, fiind înmormântaţi unul lângă altul, la marginea oraşului unde şi-au început relația. Aceasta este una dintre poveștile frumoase, tragice dar şi romantice în același timp.

Care este povestea „Mormântului Piratului”?

În Cimitirul din Sulina este înmormântat și singurul pirat din Europa. Deși provenea dintr-o familie bogată, Ghiorghios Kontoguris a devenit pirat deoarece îi plăcea să îi ajute pe oamenii săraci.

Legenda spune că, din poziția pe care o avea în înalta societate Kontoguris avea acces la informații legate de navele care intrau și ieșeau din port pe care ulterior le jefuia, iar bunurile furate le oferea sărmanilor. Pe mormântul lui apare clasicul semn al piraților cu craniul și cele două oase încrucișate, precum și crucea, care este împodobită cu lauri.

Prințesa din Moldova și căpitanul

Oamenii din Sulina vorbesc și despre o a doua pereche de îndrăgostiți înmormântați unul lângă celălalt. Este vorba despre Ecaterina Moruzi, nepoata voievodului Ioan Sturdza, o prințesa din Moldova și căpitanul comandor Mihail Drăghicescu, profesor la Şcoala de Marină Galaţi şi fost şef de stat Major al Flotilei Dunărene.

Potrivit uneia dintre legendele care circulă în zonă, Moruzi a murit din cauze naturale, la Sulina, fiind înmormântată în cimitirul din oraș, iar după trei ani s-a stins și căpitanul. O altă legendă spune că Moruzi, pentru că avea 57 de ani și era urâtă, Moruzi nu își putea găsi un iubit, iar când s-a îndrăgostit de Drăghicescu, care era mai tânăr cu 9 ani, acesta a refuzat-o, iar prințesa s-a sinucis.

În realitate, Ecaterina Moruzi a ajuns pe malul Dunării deoarece una dintre rude a primit o funcție importantă la Tulcea, iar apoi la Sulina. Prințesa a murit în decembrie 1893, după ce a căzut în apa înghețată a Dunării. Familia ei a exhumat-o și a dus-o la Constantinopol, locul ei de naștere. Mormântul a rămas la Sulina, iar crucea este împodobită cu coroana regală.

O altă poveste reală a cimitirului din Sulina, care de altfel se potrivește legendei locale, este cea a unor tineri englezi. William Webster (25 de ani), ofiţer secund al navei Adalia, şi logodnica sa, Ann Margaret Princle (23 de ani), au murit înecaţi, într-un naufragiu ce a avut loc pe 21 mai 1868.

Tinerii englezi, morți împreună

Sfărșitul tragic al tinerilor a avut loc cu câteva luni înainte de căsătorie. În Cimitirul multietnic din Sulina se găsesc două morminte identice ale celor doi tineri englezi.

Localnicii au creat o legendă superbă cu aceste povești care datează de mai bine de 80 de ani. De asemenea, în 1933, Jean Bart a scris Europolis, un frumos roman de epocă despre efemeritate, iluzie și eșec, în care descrie întâmplări de la frontiera maritimă românească.

Indragostitii din Sulina

Foto: Discover Dobrogea