Care este povestea Insulei Bouvet, cea mai izolată din lume? Unde se află și de cine aparține?
În lumea largă există teritorii care nu sunt locuite. Altele sunt autonome, iar altele aparțin de state aflate la mii de kilometri depărtare. O poveste aparte o are insula Bouvet, în trecut numită și Insula Liverpool.
Insula Bouvet are o suprafață de 49 de kilometri pătrați, din care 93% este acoperită de gheață. Aceasta este situată în Oceanul Atlantic de Sud, la sud-vest de Capul Bunei Speranțe din Africa de Sud și este considerată a fi cea mai izolată insulă din lume. Cel mai apropiat punct de uscat de Insula Bouvet (de origine vulcanică) este Țara Reginei Maud din Antarctida, aflată la peste 1.600 km spre sud.
Insula Bouvet aparține Regatului Norvegiei (suprafață totală de 385.207 km²), deși este un teritoriu dependent. Pe partea de vest a insulei și-a făcut apariția în urma unei alunecări de teren, o platformă vulcanică nouă, botezată Nyrøysa, pe care au început să cuibărească diverse păsări marine. Vegetația insulei este formată în mare parte din ligheni și mușci. Pe insulă trăiesc doar foci, pinguini și păsări marine.
De ce insula aparține Norvegiei?
În anul 1739, insula a fost descoperită de către exploratorul francez Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier. Aproape 200 de ani mai târziu, în 1927, echipajul navei norvegiene „Norvegia” condus de Lars Christensen a petrecut o lună pe insulă, și a folosit această ședere pentru a justifica revendicarea insulei, pe care a botezat-o insula Bouvet. În anul 1928, Regatul Unit a renunțat la pretențiile sale asupra insulei.
Barca de pe insulă
În anul 1964 a fost descoperită o barcă (fără catarg) de salvare abandonată pe malul insulei. Ambarcațiunea nu avea semnele niciunui stat, dar proviziile arătau că acolo fusese cineva. Niciodată nu a fost descoperit niciun cadavru pe insulă și este puțin probabil ca persoana să fi fost salvată, căci ambarcațiunile trec la peste 1.600 de km depărtare de insula Bouvet. Ciudat, nu-i așa?