Care este povestea Parcului Național Retezat? Când a fost înființat?

05.04.2021
Care este povestea Parcului Național Retezat? Când a fost înființat?

Parcul Național Retezat reprezintă o zonă bine delimitată de lege, ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), cu scopul de a proteja flora și fauna. Acesta se găsește în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara și atrage, în fiecare an, mii de turiști pasionați de natură.

Când a fost înființat Parcul Național Retezat?

Parcul Național Retezat cuprinde cel mai complex și mai grandios masiv montan din România. Aici, se găsesc mai multe vârfuri care depășesc 2.000 de m înălțime. Profesorul Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj Napoca, și savantul de renume mondial Emil Racoviță au fost cei care au propus înființarea parcului în anul 1935.

Se dorea, astfel, ca zona să devină o arie protejată, de interes național și internațional, iar, drept urmare, în anul 1979 a fost recunoscută ca Rezervație a biosferei. Regiunea este plină de habitate naturale și s-a urmărit, în felul acesta, protejarea ei sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic și peisagistic.

 

Parcul Național Retezat se află în partea de vest a Carpaților Meridionali și cuprinde o suprafață de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu. Aici, se găsesc nu mai puțin de 50 de vârfuri cu peste 2.000 de m înălțime, cel mai înalt fiind Peleaga, 2509 m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, 2508 m, și 80 de lacuri glaciare, între care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din România.

Flora și fauna

Parcul Național Retezat este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din țară, dar și din lume. Flora și fauna sunt atât de diversificate încât aici găsim 1.190 de specii de plante superioare, 90 de specii taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 de specii de mamifere, 168 specii de păsări, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Ce poți vizita în Parcul Național Retezat?

În fiecare an Parcul Național Retezat este vizitat de mii de oameni. Cei care aleg să călătorească în această regiune pot vedea cascadele formate de-a lungul pâraielor și râurilor, precum Cascada Lolaia, situată în partea de nord a parcului, la o altitudine de aproximativ 1050 de metri.

Iubitorii de drumeții montane pot cutreiera potecile amenajate, cu peisajele sale unice, unde poate fi admirată viața sălbatică dar și diversitatea floristică. Vizitatorii dornici de mișcare pot face cicloturism, pe cele 12 trasee amenajate în Țara Hațegului.

Pe timpul iernii, se poate schia pe pârtia amenajată în Complexul turistic Râușor. Totodată, sunt amenajate trasee de cățărare în Pereții Bucurii și Colții Pelegii. Traseele au grade diferite de dificultate și pot fi parcurse doar cu echipament specific.

Începând din septembrie 2004 Parcul Național Retezat a devenit membru al fundației PAN Parks, iar din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru rețeaua ecologică europeană Natura 2000.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot