Care este povestea peninsulei Sacalin din Marea Neagră, o peninsulă care se rotește?

de: Sorin Florea
15 07. 2021
peninsula Sacalin c
Care este povestea peninsulei Sacalin, o peninsula care se roteste?

În Marea Neagră, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe, se găsește o fâșie de pământ care măsoară 21.000 de hectare. Această limbă telurică a apărut în jurul anilor 1860, iar inițial era constituită din două insule: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Odată cu trecerea anilor, acestea s-au unit și au format peninsula Sacalin.

Cum a apărut peninsula Sacalin?

La început, în zare în Marea Neagră, a apărut insula de nord, apoi cea de sud. Ulterior, cele două limbi de pământ s-au unit în apropierea brațului Sfântu Gheorghe. Astfel, a luat naștere peninsula Sacalin. Majoritatea oamenilor consideră că zona este o insulă, însă specialiștii o cataloghează peninsulă, fiindcă este o prelungire efectivă a țărmului.

Eu am fost pentru prima dată pe insulă în anul 1975, atunci când se făceau trageri de artilerie de pe farul Olinca, farul vechi din Sfântu Gheorghe. La prima vizită, insula era nisipoasă în proporţie de 80 – 90%,  însă între timp pe ea a crescut multă vegetaţie, sălcii cu preponderenţă. Acum câţiva ani, aici am întâlnit mai multe vaci ale localnicilor care erau lăsate acolo la păscut. Partea de nord era plină de sălcii şi, în general, pe insulă, există o tendinţă de împădurire, a povestit contraamiralul Eugen Laurian, pentru Adevarul.ro.

Un lucru ciudat legat de această peninsulă îl reprezintă faptul că ea se rotește în jurul punctului de legătură cu țărmul, de la est la vest. Acest fenomen a fost observat în timp, după ce au fost suprapuse mai multe hărți ale zonei respective. Cu toate acestea, există o explicație logică, venită din partea specialiștilor, și anume faptul că peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

Peninsula este casă pentru colonii de chire de mare şi pelicani creţi, regiunea fiind principala zonă de cuibărit, hrănire şi iernare a acestor specii. Specialiștii în domeniu au descoperit aici 229 de specii de păsări. În apele din împrejurimi au fost văzuți peşti rari, sturioni, dar şi plante rare, cum ar fi varza de mare şi canarul bălţii. Zona a fost declarată rezervaţie naturală. Numele peninsulei a fost dat de localnici după cel al insulei Sahalin din Pacific.

Foto: infomediu.eu și Youtube.com