La finele anilor 1400, navigatorul Cristofor Columb descoperă America, fără să știe că acesta este un nou continent. În următorii ani, europenii aveau să călătorească tot mai des pe „Noul continent”. În anul 1850 peste 100 de români aveau să plece în America în goana după aur. Povestea lor este demnă de un film.
În perioada anului 1855, aproximativ 120 de români se îmbarcă în portul Constanța pe un vas. Destinația? America, tărâmul făgăduinței. Scopul? Mulți au auzit că în Califorina se s-a găsit aur, cel mai prețios metal la acea vreme.
Goana după aur a început în mod oficial în ianuarie 1848, când s-a descoperit aur la Ferma lui Sutter din localitatea Coloma. După ce s-a răspândit vestea, aproximativ 300.000 de oameni au venit în California din restul Statelor Unite și de peste hotare. Printre aceștia și cei 120 de români.
Nu se cunosc multe informații despre felul în care au ajuns românii în America, dar se pare că vasul a naufragiat în sudul Californiei, în ținutul Ensenada din Mexic. În anul 1855, aurul era deja pe terminate, iar românii ar fi renunțat la mirajul aurului californian și au format aici o colonie care, spre sfârșitul Primului Război Mondial (1918), a ajuns la aproximativ 2.300 de locuitori.
Se spune că românii trăiau izolați de comunitățile românești din America de Nord și vorbeau o limbă română amestecată cu multe cuvinte spaniole.
Primul român care a ajuns America ar fi un preot din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe. Se întâmpla în anul 1748, când preotul Samuilă Damian a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii.
Preotul a traversat Europa prin Imperiul Austro-Ungar, Germania, Franţa, Olanda şi în Anglia s-a îmbarcat pentru a ajuns în America. Se spune că Samuel Damian şi-a făcut drum până la uşa lui Benjamin Franklin, mânat de curiozitatea cu privire la noua minune descoperită, electricitatea. De unde avem aceste informații?
Cercetătorul Demetrius Dvoichenko-Markov (fost istoric american) a descoperit în corespondența savantului american Benjamin Franklin (diplomat, om de știință, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii) informații care-l indică pe preotul ortodox Samuilă Damian.
A vorbit şi a scris în latină foarte citeţ şi corect. Şi-a stabilit încă din ţara sa că va merge în jurul lumii, cât mai mult posibil pe uscat (…) Credea că i-ar folosi în călătoriile sale să ştie câte ceva despre electicitate. L-am învăţat să folosească tubul… Mi-a scris din Charleston că a trăit opt sute de mile de pe urma electricităţii; a fost cinstit cu mâncare, băutură şi haine. Ultima sa scrisoare către mine a fost, cred, din Jamaica… Sunt şapte ani de atunci”, i-a scris Franklin unui prieten de-al său în anul 1755.
Samuilă Damian i-ar fi promis lui Benjamin Franklin că va continua să-i scrie și să-ț țină la curent cu detalii din viajul său. Din păcate, cel mai probabil, preotul Samuilă Damian nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit călătoria. Samuel fie a murit pe drum, fie a fost închis în Noua Spanie (Mexico de astăzi) unde și-a găsit sfârșitul.