Care este povestea tragediei de la Armero? Cum au murit mii de oameni în chinuri groaznice?

16.03.2021
Care este povestea tragediei de la Armero? Cum au murit mii de oameni în chinuri groaznice?

La Armero, în Columbia, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii a secolului XX. Erupția vulcanului Nevado del Ruiz, din munții Anzi, a ucis cel puțin 23.000 de persoane. Evenimentul a fost devastator și este considerat cel mai mare dezastru din istoria Columbiei. Potrivit datelor oficiale, daunele au fost stabilite la peste un miliard de dolari.

Cum a avut loc tragedia de la Armero?

Orașul Armero se află la 50 de km de vulcanul Nevado del Ruiz. Aici, își ducea viața liniștită o comunitate de oameni a căror principală activitate era agricultura. Specialiștii în geologie au avertizat, în mai multe rânduri, autoritățile că situația este gravă și o explozie a unui vulcan este iminentă. Din nefericire, Guvernul columbian nu a făcut nimic, iar subiectul a pălit, odată cu trecerea timpului.

Pe data de 13 noiembrie 1985, la ora 15:00, vulcanul Nevado del Ruiz a erupt cu violență. Zgură și cenușă a căzut asupra orașului Armero. Cu toate acestea, oamenii erau liniștiți datorită unui mesaj venit din partea primarului și a preotului, care susțineau că nimic rău nu se va întâmpla.

La ora 19:00, Crucea Roșie a cerut ca toată lumea să fie evacuată, însă populația s-a liniștit văzând că nu mai cade cenușă. Realitatea care au urmat a fost una cruntă, iar zeci de mii de oameni şi-au pierdut viaţa. La ora 21:00, au avut loc două explozii puternice, iar aburul și cenușa din vulcan s-au înălțat 11 km în aer, acoperind tot orașul Armero. Lava a început să curgă, topind ghețarii de pe munte și amestecându-se cu un pietriș, a format un val de noroi gros de 15 m care începuse să alunece în josul muntelui, cu o viteză mai mare de 50 km/h, în toate direcțiile.

Așa arăta orașul Armero după valul de noroi.

Lava a ras tot în calea ei

Mai multe sate din apropiere au fost rase de pe fața Pământului, cu tot cu locuitori. Localitatea Armero se afla lângă un râu, al cărui debit se umflase ultimele 3 zile, fiindcă plouase torențial. Când valul de noroi de pe munte a ajuns în râu, apa s-a revărsat în oraș.

Râul mugea ca și când ar fi fost un monstru. Părea că venise sfârșitul lumii, a povestit unul dintre supraviețuitori.

Așa arăta, după explozie, vârful vulcanului Nevado del Ruiz

 

Valul de noroi a acoperit 80% din clădirile orașului, majoritatea oamenilor pierzându-și viața. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 25.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar din localitatea Armero trei sferturi din populație nu a mai prins lumina zilei. Mulți dintre cei care au scăpat, din păcate, și-au pierdut viața din cauza rănilor și a infecțiilor.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot