Care este satul din România unde casele sunt pictate?

04.03.2021
Care este satul din România unde casele sunt pictate?

Una dintre cele mai frumoase zone din România unde putem admira frumusețea munților și a naturii este Bucovina. Aici există și o rezervație naturală, numită „Moara Diavolului”, în care se poate observa flora sălbatică și animale sălbatice precum urs, căprioare, jder, râs, lup, vulpe.

Bucovina este cea mai cunoscută pentru mănăstirile pictate în mod spectaculos, cele mai cunoscute fiind Moldovița și Voroneț.

Care este satul din România unde casele sunt pictate?

Dincolo de peisajele de poveste, de fauna bogată și de monumentele spectaculoase, în Bucovina există o comună unică în România unde casele sunt, de asemenea, pictate. Este vorba de comuna Ciocănești.

Denumirea comunei provine de la meșterii «ciocănari de arme». Aceștia au ajutat domnii Moldovei să-și făurească armele de-a lungul timpului. Potrivit cunoaștelumea.ro, comuna turistică Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004.

În anul 2014 a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”.

Situată la doar 20 de km de Vatra Dornei, comuna Ciocănești poate fi considerată un muzeu în aer liber datorită caselor decorate cu motive tradiționale regăsite pe veste, cămăși, rochii sau alte obiecte populare.

Această tradiție a luat naștere în anul 1950 la inițiativa primarului Tomoioagă, meșter popular și cioplitor în lemn. Locuința încondeiată aparține Leontinei Țăran, iar astăzi a devenit Casa Muzeu Țăran Leontina.

„Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului” a declarat Leontina Țăran pentru romanialibera.ro, citat de cunoastelumea.ro.

Casa Muzeu Țăran Leontina

Ulterior, localnicii au fost obligați să adopte această arhitectură tradițională, astfel că, în prezent, comuna Ciocănești are peste 600 de locuințe încondeiate.

„Se păstrează din generație în generație. Este o tradiție care se păstrează și avem convingerea că am transmis-o și generației tinere. Sunt și persoane din țară care vin și vor să facă o cabană și fiecare își păstrează modelul național”, a declarat Cristina Timu, localnică, potrivit sursei citate.

Tot aici, turiștii pot vizita Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, iar aual comuna găzduiește numeroase festivaluri, cum ar fi Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului.

Foto: romanianturism.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot