Într-o lume în care suntem înconjurați de melodii la tot pasul, mulți sunt cei care se întreabă care este el mai vechi cântec din lume și când a fost scris. Pentru a răspunde la această întrebare, va trebui să ne întoarcem în timp cu 3.500 de ani și să mergem în Asia, pe tărâmul actualei Sirii.
Conform publicației britanice DailyMail, cel mai vechi cântec din lume a fost scris în urmă cu aproape 3.500 de ani, mai exact pe la anul 1.400 î. de Hr. Cântecul a fost descoperit pe una dintre cele 29 de tăblițe de lut găsite la începutul anilor 1950 în orașul vechi din Ugarit, în Canaan (acum Siria).
De unde vine expresia „nici în clin, nici în mânecă?” Nu, nu are nicio legătură cu vestimentația!
Piesa muzicală este, de fapt, un imn cult, cunoscut sub numele de imnul hurrian al lui Nikkal – zeița egipteană a livezilor.
Partitura muzicală a fost decodificată de către dr. Richard Dumbrill, autor al cărții „Arheomuzicologia Antică din Orientul Apropiat”. Interpretarea la liră îi aparține muzicianului Michael Levy.
Care este cea mai veche glumă din istorie? Prima anecdotă din lume
Lira este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute, fiind cunoscut încă din vremea Egiptului Antic și al Greciei Antice. Conform mitologiei grecești, instrumentul a fost creat de ingeniosul Hermes, mesagerul zeilor, atunci când a zărit pe o plajă o carapace de broască țestoasă, goală în interior. Din ea, Hermes a confecționat lira, instrument extrem de asemănător cu harpa.
Mai multe reprezentări ale lirei s-au păstrat în picturi vechi din Egiptul Antic, Mesopotamia și Palestina.
Postat pe site-ul Youtube în 2012, cântecul denumit „Imnul Hurrian” nu a stârnit prea mult interesul internauților și a adunat peste 4 milioane de vizualizări.
Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”? De unde a început totul?