Care este singura capitală din lume care se scufundă în fiecare zi?

09.02.2021
Care este singura capitală din lume care se scufundă în fiecare zi?

Amploarea problemelor din Mexico City sunt, fără îndoială, alarmante. În timp ce Veneția se scufundă în laguna sa un centimetru pe an, Ciudad de Mexico este în cădere liberă după ce se scufundă aproximativ 1 metru pe an, iar în ultimii 60 de ani acesta s-a scufundat 10 metri.

Alegerea neobișnuită a locației aztecilor pentru frumosul lor oraș a fost doar începutul problemelor. Când spaniolii au preluat conducerea în anul 1519, au umplut lacul și au scufundat fântâni adânci pentru a aduce apă din acviferele subterane.

„Oriunde au pompat apă subterană din foraje, pământul s-a scufundat. Fără apă acolo, sedimentele pe care a fost construit orașul s-au comprimat mult mai mult”, a declarat Eddie Bromhead, inginer geotehnic la Universitatea Kingston, potrivit The Guardian.

Mexico City se scufundă în fiecare zi

Multe dintre clădirile din Mexico City se înclină serios din cauza alunecării terenurilor. Pânza freatică se scufundă cu o rată de 1 metru pe an. Pe măsură ce populația orașului crește, crește și cererea de apă, iar problema se va înrăutăți.

„Trebuie oprit pentru că este prea târziu pentru a fi remediat”, a declarat Andrea Noel. „Orașul trebuie să găsească o modalitate de a-și da seama de problema apei. Trebuie să caute alternative precum colectarea apei de ploaie, deoarece acest oraș are parte de multe precipitații în fiecare an”.

Pentru un oraș care se întinde pe aproximativ 40 km est-vest și 60 km nord-sud, rezolvarea problemei nu va fi ușoară. Scufundarea orașului Mexico City provoacă și alte probleme. În timp ce odinioară deșeurile orașului pur și simplu s-au scurs în îndepărtatul Golf al Mexicului, acum sunt pompate din gaura în care se instalează încet orașul Mexic.

Din păcate, nu este vorba doar de Mexico City, o așezare cu aproape 9 milioane de oameni. O analiză recentă efectuată de NASA a constatat că 4 miliarde de oameni, aproape două treimi din populația lumii, sunt expuși riscului pe măsură ce pânzele freatice cedează în întreaga lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot