Câine care nu latră. Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Loialitatea și atașamentul față de stăpân îl face să fie un animal foarte iubit. Există rase de câini care sunt mai agresive, altele care sunt mai liniștite, însă există una care pur și simplu nu latră. Cum este posibil așa ceva?
Câinii din rasa Basenji nu latră, însă nu înseamnă automat că sunt muți. În funcție de situația și starea în care se află, cățelul va scoate câte un miorlăit, țipat sau urlat și ocazional câte un „ham”. Nu exagerăm cu nimic când spunem că, atunci când este supărat câinele va scoate un sunet asemănător țipătului unui copil sau al unei femei.
Basenji este un câine de talie mică, sprinten și suplu. Este originar din Africa și este un animal foarte elegant, cu spatele drept, picioarele drepte și mereu albe. O caracteristică aparte o reprezintă fața acestui animal care, din cauza cutelor, are o expresie mereu îngrijorată. Animalul este foarte energic și a fost născut pentru vânătoare și alergare. Totodată, este singurul câine din lume care nu latră.
De obicei, dacă animalul mișcă din coadă în mod repetat, este semn că e fericit. Mișcatul cozii este sinonim cu o emoție fericită. Totuși, dacă animalul de companie își ține coada între picioare sau în jos, e semn că este supărat. Mai ales dacă această mișcare este asociată cu lătratul.
Totdată, trebuie menționat faptul că la câini comportamentul diferă extrem de mult de la o rasă la alta.
Conform experţilor de la American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, atunci când coada se înclină spre dreapta, indică o emoţie pozitivă, iar spre stânga, o emoţie negativă. Oamenii de știință asociază mișcările cu zonele creierului câinilor: zona stângă a creierului controlează partea dreaptă şi viceversa. Astfel, emisfera cerebrală dreaptă este asociată cu procesarea sentimentelor negative, iar cea stângă cu cele de ordin pozitiv.
Se pare că mișcarea cozii în acest fel este o reacţie automată şi involuntară, determinată de activarea uneia dintre cele două emisfere cerebrale. Conform credințelor populare, dacă animalul are părul ridicat numai în zona de vârf a cozii înseamnă că îi este teamă sau simte primejdia.
Foto: wikipedia.org