Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele patru emisfere. Interesant, nu-i așa?
Kiribati este formată din 32 de insule ce totalizează numai 811 km² împărțite în trei mari categorii: insulele Gilbert, insulele Phoenix și insulele Line. Insulele Kiribati se află la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, în regiunile microneziene și polineziene din Pacificul de Sud.
Interesant este faptul că insulele din Republica Kiribati (aflate în apropierea liniei Ecuatorului) sunt atât de împrăștiate încât sunt împărțite în toate cele patru emisfere ale Terei (emisfera vestică, cea estică, emisfera nordică și emisfera sudică), scrie tripoto.com. Din acest motiv, până în anul 1995, între insulele din estul țării și cele din vest, care se află la cele două extremități ale Liniei Internaționale a Datei, exista o diferență de fus orar de 23 de ore. În 1995, autoritățile din Kiribati au ajustat poziția Liniei Internaționale a Datei, astfel încât să reducă această diferență la doar două ore, iar întreaga populație să aibă aceeași zi lucrătoare.
Dintre cele 32 de insule, doar 21 sunt locuite. Kiribati doar 123.000 de locuitori, cu aproximație, iar 90% dintre ei trăiesc în grupul de insule Gilbert.
Din pricina altitudinii medie de doar doi metri deasupra nivelului mării, insulele din Kiribati riscă să fie înghițite de ape dacă nivelul oceanului va continua să crească. La fel ca Insulele Maldive, care sunt situate la cea mai mică altitudine maximă din lume. Se pare că până în anul 2100, nivelul apelor și oceanelor va crește cu 43 de centimetri. Aceasta este varianta optimistă. Cea pesimistă vorbește despre o creștere cu 84 de centimetri în următorii 80 de ani.
Cu toate că sunt înconjurați din toate părțile de apă, locuitorii din Kiribati întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Creșterea nivelului mării, inundațiile și eroziunea coastelor au dus la contaminarea apelor subterane.
Foto: DepositPhotos.com