Care este singura țară din lume unde TOȚI LOCUITORII AU ACCES LA INTERNET?

20.07.2021
Care este singura țară din lume unde TOȚI LOCUITORII AU ACCES LA INTERNET?

Este dificil să ne imaginăm lumea fără Internet. În afară de rețelele sociale online, videoclipuri, activități bancare online și sarcini pentru temele alimentate de Wikipedia, Internetul sprijină tranzacțiile financiare și activitățile economice din întreaga lume.

Fără internet, companiile aeriene, băncile și piețele bursiere nu ar putea coordona în timp real interacțiunile lor globale sau – în multe cazuri – interacțiunile lor naționale și locale. Cu toate acestea, la fel ca multe concepte globale, internetul este uneori o idee prea mare și prea complexă pentru mulți dintre noi. Mai mult, comerțul electronic sau cumpărăturile online au devenit una dintre cele mai mari utilizări ale internetului.

Singura țară din lume unde toate casele sunt legate la internet

Islanda a rămas cel mai bun protector din lume al libertății internetului în perioada de acoperire. Utilizatorii acestei țări insulare se bucură de conectivitate aproape universală, restricții minime privind conținutul online și protecții puternice pentru drepturile lor online.

Aproape 100% din populația din Islanda folosește internetul. Piața tehnologiei informației și comunicațiilor din țară (TIC) este diversă, iar reglementarea TIC este atât echitabilă, cât și independentă. Cu acces aproape omniprezent, islandezii sunt utilizatori înrăiți ai internetului.

Conform datelor din 2019 de la Eurostat, 100% din populație folosește internetul (99% în ultimele trei luni), iar 98% dintre gospodării au conexiuni la internet.

Islanda continuă să-și îmbunătățească infrastructura TIC. În prima jumătate a anului 2019, majoritatea populației care utiliza internetul a fost conectată prin cablu cu fibră optică (59%), în timp ce un număr în scădere a rămas conectat prin linia digitală de abonați sau tehnologia DSL (41%).

Tehnologia DSL înseamnă Digital Subscriber Line care s-ar putea traduce ca „linie de abonat digitală”. Informațiile sunt transmise pe linii analogice, obișnuite.

Atât acoperirea mobilă de generația a treia (3G), cât și cea de a patra generație (4G) sunt extinse. Mulți operatori de telefonie mobilă lucrează la dezvoltarea rețelelor 5G. Cel puțin trei furnizori de servicii de telefonie mobilă au primit permisiunea administrației poștale și a telecomunicațiilor (PTA) să dezvolte rețele 5G, despre care PTA spune că trebuie să deservească cel puțin 25% din populație până la sfârșitul anului 2021. În mai 2020, Nova a devenit primul operator de telefonie mobilă din Islanda care a oferit 5G clienților săi. Hotspoturile Wi-Fi publice sunt disponibile pe scară largă în toată țara.

Islanda
Astfel arată un oraș din Islanda

Nu există restricții impuse de guvern asupra conectivității în Islanda, iar guvernul nu exercită control tehnic sau legal asupra infrastructurii TIC. Conform articolului 72 din Legea privind comunicațiile electronice, guvernul poate „închide” sau „restricționa” internetul „în vreme de ostilități” sau în caz de urgență.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot