Care este singurul continent de pe Glob fără un vulcan activ?
Australia se întinde pe o suprafață terestră de aproximativ 7.692 milioane de kilometri pătrați. Deși aceasta reprezintă doar cinci procente din masa terestră a lumii (149,45 milioane de kilometri pătrați), Australia este a șasea țară ca mărime a planetei după Rusia, Canada, China, Statele Unite ale Americii și Brazilia.
Este, de asemenea, singura dintre cele mai mari șase state care este complet înconjurată de apă. Masa terestră a Australiei este aproape la fel de mare ca cea a Statelor Unite ale Americii, cu aproximativ 50% mai mare decât Europa și de 32 de ori mai mare decât Regatul Unit.
Care este singurul continent de pe Glob fără un vulcan activ?
Australia este cunoscută pentru multe lucruri, drumuri de coastă frumoase, paradisul surfingului și canguri puternici, dar pentru ceea ce continentul nu este cunoscut sunt vulcanii activi, care pot fi, de asemenea, clasificați ca inactivi sau dispăruți.
Australia este singurul continent fără vulcan activ, deși găzduiește aproape 150 de vulcani. Australia nu are vulcani activi, deoarece nu are limite ale plăcilor. Există dovezi ale activității vulcanice istorice în întreaga Australia, o mare parte a activității având loc de-a lungul coastei de est a continentului.
Se crede că activitatea vulcanică s-a întâmplat cândva în ultimii 60 de milioane de ani. În general, se spune că vulcanii sunt dispăruți după ce au fost inactivi de cel puțin 10.000 de ani.
Cu toate acestea, teritoriile externe ale Australiei, Insula Heard și Insulele McDonalds, găzduiesc singurii doi vulcani activi ai continentului. Mawson Peak, 2.745 m, pe Insula Heard, iar Insula McDonalds are un vulcan ce a fost inactiv 75.000 de ani și ultima erupție a avut loc în 1992.
Caracteristici geografice și climatice
Australia este cel mai mic dintre continentele lumii. Este, de asemenea, cel mai jos, cel mai plat și (în afară de Antarctica) cel mai uscat. Cel mai înalt punct de pe continentul australian este Muntele Kosciuszko, New South Wales, la 2228 metri deasupra nivelului mării. Cel mai de jos punct este albia uscată a lacului Eyre, Australia de Sud, care se află la 15 metri sub nivelul mării.
Continentul și Tasmania sunt înconjurate de multe mii de insule mici și numeroase mai mari. Aproape 40% din lungimea totală a liniei de coastă cuprinde coastele insulei. Ca națiune insulară, coastele joacă un rol important în definirea granițelor naționale, de stat și de teritoriu.
Foto: Pexels.com