Care este singurul fruct ale cărui semințe cresc pe… exterior?

16.09.2019
Care este singurul fruct ale cărui semințe cresc pe… exterior?

Lumea fructelor este și ea ciudată. Există fructe mari, mici, mai dulci, mai puțin dulci, colorate în fel și chip, unele frumos mirositoare, altele mai puțin. Totuși, spre surprinderea tuturor există un frcut ale cărui semințe cresc pe exterior și nu pe interior.

Este vorba despre căpșună, fructul care are semințele pe partea exterioară. O singură căpșună are în jur de aproximativ 200 de semințe. Căpșunile fac parte din familia trandafirilor. Există mai mult de 20 de specii descrise și mulți hibrizi și soiuri. Cele mai comune căpșuni cultivate comercial sunt soiuri de căpșuni de grădină, un hibrid cunoscut sub numele de Fragaria x ananassa. Căpșunile au un gust care variază în funcție de soi, și variază de la „extrem de dulce” până spre „mai degrabă acră”. Căpșunile sunt o importantă cultură de fructe comerciale, cultivate pe scară largă în toate regiunile temperate ale lumii.

Căpșunile sunt perene

Căpșunile sunt plante perene care revin la viața an de an. Toamna, plantele perene se usucă dar rădăcina lor supraviețuieste peste iarnă, iar primavara aceste plante revin la viață. Conform specialiștilor, plantele perene trăiesc mai mult de 2 ani. Căpșunile sunt productive până la cinci ani.

Care este cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Terra?

Căpșunile au un conținut scăzut de calorii și un continut bogat în vitamine cum ar fi: vitamina C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu și aminoacizi. Datorită conținutului de calciu și fosfor, căpșunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei și anemiei, prin conținutul bogat în vitamine C, B și E, căpșunile ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și influențează funcționarea sistemului nervos, fiind benefice în astenii și în prevenirea insomniilor, vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunilor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorita polifenolilor, consumul de căpșuni reduce inflamația cronică, fiind benefic persoanelor care suferă de artrită, astm, dar și ateroscleroză.

E adevărat că existau fast-food-uri acum 2.000 de ani? Ce mâncare se servea?

Studiile au demonstrat că persoanele care consuma căpșuni înainte de a face sport au o mai mare anduranță și ard mai multe calorii.

Căpșună
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot