Care este singurul om după care sunt denumite două țări?

15.07.2024
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?

Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon Bolivar și ambele țări se găsesc în America de Sud. 

Cele două țări care au fost denumite după Simon Bolivar sunt Bolivia și Venezuela. Bolivia a fost numită astfel în onoarea lui Simón Bolívar, liderul mișcării de independență din America de Sud. De asemenea, Venezuela este oficial cunoscută ca Republica Bolivariană a Venezuelei (República Bolivariana de Venezuela) în onoarea aceluiași lider revoluționar.

Numele a apărut atunci când Antonio José de Sucre, pe atunci lider al Venezuelei, a ales să creeze o națiune cunoscută sub numele de Charcas, mai degrabă decât să o unească cu Republica Peru sau Provinciile Unite din Rio de la Plata. Cu sprijin local, Sucre a numit Venezuela, noua națiune în onoarea lui Bolívar. Venezuela și-a câștiga independența pe 5 iulie 1811.

De cealaltă parte, Bolivia și-a câștigat independența în anul 1825. Numele a fost aprobat de Republică pe data de 3 octombrie 1825. Imediat după ce țara și-a câștigat independența, Bolívar a redactat o Constituție care a arătat încă o dată înclinațiile sale autoritare: a creat un președinte pe viață, un corp legislativ format din trei camere și un sufragiu foarte restrâns. Totuși, Bolivar era un vizionar al vremurilor, întrucât nu accepta ideea de sclavie și îi considera egali pe toți locuitorii din Venzuela: indieni, mulatri, metiși, creoli, negri, sclavi ori liberi.

Cine a fost Simon Bolivar?

Simón Bolívar (1783-1830), un revoluționar din secolul al XVIII-lea, a eliberat jumătate din America de Sud de sub conducerea monarhiei spaniole. Simón Bolívar a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai luptei de succes din America de Sud pentru independența împotriva Spaniei.

După triumful asupra monarhiei spaniole, Bolívar a participat la înființarea Gran Columbia, o națiune formată din coloniile spaniole eliberate. A fost președinte al Gran Colombia între anii 1821 și 1830. Bolívar este creditat că a contribuit decisiv la independența actualelor țări din Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama și Bolivia și este adesea venerat ca erou.

Ce alte țări sunt „botezate” după personalități?

Mai există și alte state „botezate” după personalități. În Europa, nu există nici măcar un stat care să fie „botezat” după numele vreunei personalități.

Seychelles

Această țară de 115 insule din Oceanul Indian și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1976, dar înainte de stăpânirea colonială britanică, țara era de fapt controlată de Franța și numită după Jean Moreau de Séchelles, care era la acea vreme ministru al Finanțelor în timpul lui Ludovic al XV-lea. Acest politician francez nu a vizitat niciodată paradisul său omonim.

El Salvador

El Salvador are distincția singulară de a fi numit după Iisus Hristos însuși, fiind botezat oficial „Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo” – sau „Provincia Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii” – în 1524 de cuceritorul Pedro de Alvarado. Numele ușor greoi a fost scurtat mai târziu în El Salvador sau „Mântuitorul”.

Saint Lucia

Saint Lucia este singura țară din lume numită după o femeie, acea femeie fiind Sfânta Lucy din Siracuza, un martir creștin care a fost ucis în timpul persecuției dioclețiene din 304 d.Hr., și a cărui zi de sărbătoare este sărbătorită pe 13 decembrie. Primii coloniști europeni din țara insulară din Caraibe au fost francezii, care au numit insula Saint Lucia în cinstea ei.

Mauritius

Națiunea insulară Mauritius a trecut de-a lungul anilor cu mai multe nume diferite. Numită pentru prima dată Dina Arobi în 975 de către marinarii arabi, a continuat să fie numită atât Cirne cât și Mascarenes de către marinarii portughezi, înainte de a fi botezată Mauritius în 1598 de către marinarii olandezi. A fost numit după Prințul Maurice van Nassau, care era conducătorul de atunci al Republicii Olandeze.

Statele Unite ale Americii

Continentul Americii a fost numit pentru prima dată ca atare în 1507 de către un cartograf german pe nume Martin Waldseemüller, care a numit toate țările din emisfera vestică „America” după exploratorul italian Amerigo Vespucci. Continentul Americii își trage numele din versiunea latină feminizată a prenumelui său.

Prima utilizare înregistrată a numelui „Statele Unite ale Americii” datează de la o scrisoare din 1776 a unui general american numit Stephen Moylan. Chiar dacă Vespucci nu a pus niciodată piciorul în ceea ce este acum SUA, țara încă aduce un omagiu numelui său.

Insulele Marshall

O țară insulară în apropierea ecuatorului din Oceanul Pacific, Insulele Marshall au fost numite după John Marshall, un explorator britanic al Oceanului Pacific. Marshall și-a petrecut marea majoritate a vieții pe mare, devenind ucenic de marinar la vârsta de 10 ani, și a trasat Insulele Marshall, precum și unele dintre Insulele Gilbert.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot