Care este singurul oraș din lume ce se află pe două continente?

de: Claudiu Petrișor
10 11. 2020
5
Istanbul

Aproximativ 30% din suprafața Pământului este acoperită cu uscat, iar uscatul este format din 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa. Cel mai mare continent este Asia. Totuși, puțină lume știe că există un oraș situat pe două continente. Este vorba despre Istanbul, cea mai mare concentrare urbană a Turciei.

Istanbulul, denumit în trecut Constantinopol, a fost capitala Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin și a Imperiului Otoman.

Istanbul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia. Cu o populație de aproape 19 milioane de locuitori și o suprafață de 5.343 de kilometri pătraţi, cel mai cunoscut oraș din Turcia este scăldat de apele Mării Marmara, ale Mării Negre și de cele ale Bosforului.

Cea mai mare parte a cartierelor din Istanbul se găsesc pe partea europeană. La fel și centrul istoric. Statisticile arată că mai mult de 70% dintre locuitori trăiesc pe partea europeană, iar partea asiatică este mult mai puțin dezvoltată.

Legătura rutieră dintre partea europeană și cea asiatică a metropolei se realizează prin trei mari poduri suspendate, cu câte șase benzi de circulație: Podul Bosfor, Podul Fatih Sultan Mehmed și Yavuz Sultan Selim, cel mai înalt pod suspendat din lume. În plus, există și un tunel rutier intercontinental pe sub Stramtoarea Bosfor, la 106 metri adancime.

Printre cele mai renumite obiective turistice din Istanbul se numără Moscheea Albastra, Catedrala Hagia Sophia sau Palatul Topkapi.

De unde vine denumirea de Istanbul?

Există mai multe variante cu privire la etimologia substantivului propriu Istanbul.

  • Prima spune că ar veni din deformarea a trei cuvinte grecești :Eis tim Poli ceea ce ar însemna „eu merg către Oraș”.
  • Cea de-a doua variantă susține că denumirea vine din cuvintele turcești „Islam bol”, care semnifică acolo unde „Islamul abundă”.
  • O a treia variantă presupune ideea unei simple alterări populare, succesive, a denumirii de Constantinopolis în cea de Constantinopol și apoi mai departe. Din cauza faptului că în fonetica turcă nu se poate pronunța „st” fără a se adăuga un „i” s-a ajuns la „Istantinopol”, apoi la „Istantpol” și, într-un final, la Istanbul.

Curiozități despre Turcia:

  • Până în anul 1934, majoritatea turcilor nu a avut nume de familie. În anul 1934 a fost adoptată reforma numelor de familie;
  • Pe întreg teritoriul Turciei sunt peste 82.000 de moschei;
  • Turcii sunt cei care au adus cafeaua în Europa;
  • Literele q, x și w nu există în alfabetul turcesc;
  • Lungimea litoralului Mării Negre are în Turcia mai mult de 1600 de km.
Vedere din Hagia Sophia