Care este singurul oraș din lume unde nu există NICIO MAȘINĂ?
Veneția, principalul oraș al regiunii italiene Veneto, este unul dintre cele mai populare orașe de pe Glob. Cu o populație de 264.534 locuitori, Veneția, singurul oraș în care nu există mașini, este vizitată anual de milioane de turiști. Site-ul Shtiu.ro îți prezintă 20 de lucruri fascinante despre Veneția:
- În Veneția nu există nici măcar o mașină. Poliția și ambulanța intervin pe apă, cu bărci.
- În orașul italian există în jur de 400 de gondolieri. Cu toate acestea, prima femeie gondolier și-a obținut statutul abia în anul 2010.
- Casele din Veneția sunt construite pe piloni de lemn, lemn adus de pe continentul european, de pe teritoriile Sloveniei şi Croaţiei de azi. Pilonii au fost aşezaţi foarte aproape unul de celelălalt, iar deasupra lor au fost turnate fundaţiile clădirilor din cărămidă sau piatră.
- În fiecare an, în jur de 15 milioane de turiști vizitează Veneția, o medie de peste 4.000 pe zi.
- Orașul se scufundă anual cu 1-2 milimetri. Dacă nivelul mării va continua să crească, este posibil ca, în următorii 20 de ani, Veneția să ajungă să se scufunde cu 80 mm faţă de înălţimea medie a apei din lagună.
- În Veneția există o stradă numită Ramo Varisco ce are doar 53 de centimetri în lățime, fiind una dintre cele mai înguste din lume. Lățimea Străzii Sforii din Brașov variază între 1,11 și 1,35 m.
- Este destul de greu să găsești o adresă fără GPS în Veneția. Motivul? Casele venețiene sunt numerotate după district, nu după străzi. Pe vremuri, poștașilor le era destul de greu să găsească un destinatar.
- Fiecare gondolă este fabricată din 8 feluri diferite de lemn. O astfel de barcă are în jur de 11 metri lungime și 600 de kilograme.
- În Veneția, există în jur de 450 de palate (palazzi). Unele sunt construite în stil bizantin, altele baroc și unele gotic.
- Specialiștii estimează că în anul 2030 Veneția nu va mai fi locuită și vor exista doar turiști. În ultimii 50 de ani, populația a scăzut de la 120.000 la 60.000 de locuitori.
- Orașul are o vechime de aproximativ 1.500 de ani.
- Primul casino deschis publicului a fost inaugurat în… Da, ați ghicit: Veneția. Se întâmpla în anul 1646.
- Este interzis să hrănești porumbeii în Venezia (cum îi spun italienii), deși acest lucru se practică încă în Piața San Marco.
- Utilizarea bicicletelor este și ea interzisă pe străzile orașului din nordul Italiei.
- Cuvântul „Ciao” are origini venețiene. În vremuri demult apuse, locuitorii Veneției se salutau „Vostro s-ciavo”, ceea ce înseamnă „Sclavul tău, la ordinele tale”. Ulterior, salutul s-a transformat în „s-ciao” și apoi „ciao”.
- Venețiana Elena Lucrezia Cornaro Piscopia a fost prima femeie din lume care a absolvit o școală. Se întâmpla pe data de 25 iunie 1678.
- Printre venețienii faimoși se numără Marco Polo, Antonio Vivaldi sau Giacomo Casanova.
- Prima ediție a Carnavalului Venețian a avut loc în anul 1162. Măștile și costumele au fost purtate mult mai târziu și le permiteau oamenilor să interacționeze, indiferent de statutul social.
- Republica Veneția a fost cea mai mare putere navală a Europei timp de mai bine de 800 de ani.
- Un pahar de vin în Veneția costa în 2015 cam 5 euro, o porție de paste aproximativ 20, iar un bilet cu vaporetto 7,5 euro.