La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă există o mâncare cu adevărat autentică românească. Adică, un preparat pe care să-l fi inventat noi, românii. Este greu de răspuns la această întrebare, dar cel mai probabil nu există niciun astfel de preparat. Totuși, există o mâncare ce ar fi putut fi inventată de noi. Este vorba despre faimoasa pastramă care își are originile în vremea dacilor.
De-a lungul secolelor, lucrurile s-au schimbat în funcţie de nevoile şi cerinţele din societate. Gastronomia ţării noastre s-a adaptat vremurilor şi a preluat din cunoştinţele altor civilizaţii, mai ales a celei otomane, care a stăpânit țările române mai bine de 600 de ani. Totuși, mâncarea românească de astăzi își are originile în gastronomia dacilor, a tracilor, a celțior, a romanilor a slavilor și chiar a grecilor și nemților fiind un mix de gusturi și preparate.
Aceste influenţe au fost asimilate, multe dintre ele, nu de „mâncarea românească” în sine (fiindcă aceasta nu exista încă), ci de mâncarea dacilor, mâncarea moldovenilor, mâncarea muntenilor, dobrogenilor, ardelenilor etc., a scris Radu Anton Roman.
Strămoşii noştrii au ştiut cum să îşi conserve alimentele pe timp de iarnă, folosind tehnici de afumare, murare, fermentare sau uscare. În felul acesta a apărut pastrama, acest preparat culinar care a rămas valabil şi în prezent.
„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenţie românească? Eu zic că nu. Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reşedinţă se vor numi, la un moment dat, români. Nu aveau cum să aibă conştinţa românismului”, mai notează celebrul Radu Anton Roman.
Preparatele culinare ale dacilor erau simple, însă conțineau elementele nutritive necesare organismului uman. Aceștia consumau terciuri preparate din cereale, combinate cu alte alimente precum lapte, brânză, ouă miere, spanac, mazăre, ciuperci. Mâncau, de asemenea, extrem de des carne de vită, porc, oaie, cal, pasăre, vânat şi chiar de câine.
În prezent, există multiple rețete de a prepara o pastramă, însă una dintre ele presupune să se ia carnea dezosată de oaie, de capră, de porc, de vacă, de iepure, de gâscă sau de pește și să se pună la conservat, prin sărare sau marinare (carnea se asezonează cu oțet, lămâie, suc sau vin, împreună cu uleiuri ierburi și diferite condimente).