Majoritatea oamenilor cred că Republica San Marino este cel mai vechi stat independent din Europa (datând din 301 d. Hr.), însă în realitate lucrurile stau un pic diferit. Potrivit datelor istorice, Bulgaria este cea mai veche țară europeană după nume. În timp ce zeci de țări din Europa și-au tăiat și schimbat numele de-a lungul anilor, Bulgaria a rămas cu același nume de când l-a adoptat, în anul 681 d.Hr.
De-a lungul istoriei, Europa a fost cuprinsă de numeroase conflicte sângeroase. Unele state au fost acaparate și incluse în diferite imperii, astfel că numele acestora s-a pierdut sau a fost schimbat. Cu toate acestea, indiferent de războaie, Bulgaria a reușit să își păstreze numele intact din momentul de când și l-a adoptat, în anul 681 d.Hr.
Un lucru care, probabil, a contribuit la menținerea numelui este faptul că deviza acestei țări este următoarea: „Unitatea exprimă puterea„.
Curiozități despre Bulgaria
Bulgaria este situată în sud-estul Europei și are o populație, potrivit datelor oficiale din 2019, de 7.000.039 de persoane.
Suprafața totală a țării măsoară 110.910 kilometri pătrați.
Bulgaria este statul din Europa cu cel mai vechi nume. Acesta a fost adoptat în anul 681 d.Hr. și nu a fost niciodată schimbat.
Cel mai înalt vârf din Bulgaria se află în munții Rila, se numește Musala și are 2.925 m.
Bulgaria se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Atracția turistică se află la 100 de km de granița cu România și la 2 km de satul Karlukovo, în apropierea drumului Karlukovo–Lukovit. Peștera se numește Prohodna și este faimoasă pentru cele două găuri din tavan, denumite „Ochii lui Dumnezeu”.
Vecinii noștri au fost primii care au folosit alfabetul chirilic, folosit în prezent si în Rusia. Acesta a fost adoptat de către Primul Imperiu Bulgar în 681.
Un lucru inedit este faptul că bulgarii dau din cap cu mișcări orizontale când vor să spună DA și verticale când vor să spună NU.
Bulgarul Peter Petrov a fost cel care a inventat primul ceas digital din lume.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot