Vulcanii activi sunt motivul pentru care Insula Hawaii a primit nu cu mult timp în urmă încă un kilometru și jumătate de coastă, orașul El Rodeo din Guatemala nu mai poate fi locuit de oameni, iar aeroporturile din diferite regiuni ale lumii, precum Bali din Indonezia, au fost închise.
În întreaga lume există în jur de 1.500 de vulcani activi, iar în Indonezia s-ar găsi cei mai mulți dintre aceștia: 129 dintr-un total de 147 care se află pe teritoriul țării. Dacă este să cităm o altă sursă, și anume Institutul Smithsonian din Washington, Indonezia ar avea 141 de vulcani dintre care 130 activi.
Majoritatea vulcanilor indonezieni fac parte dintr-un lanț muntos lung de peste 3.000 km, care se numește „Arc Sunda”. De-a lungul istoriei, vulcanii activi din Indonezia ar fi erupt de peste 1.170 de ori.
Cei mai activi vulcani din Indonezia sunt Kelud (1.731 metri) și Muntele Merapi (2.910 metri) de pe insula Java. Acesta din urmă, cunoscut și sub numele de Muntele de Foc, este printre cei mai periculoși vulcani din lume, el erupând de-a lungul vremii de 69 de ori. În octombrie 2010, erupția sa a declanșat un cutremur cu magnitudinea 7,7 grade pe scara Richter și un tsunami care a ucis 272 de oameni.
Din cauza reliefului muntos, suprafața agricola din Indonezia este de doar 10%. Există, totuși, numeroase plantații de orez, arbori de cauciuc și de cafea, trestie de zahăr, palmieri de ulei și chiar plantații de banane.
Motivul pentru care în Indonezia sunt cei mai mulți vulcani activi din lume este că această țară asiatică face parte din așa-numitul „Inel de Foc al Pacificului”. În interiorul acestui inel se află 452 de vulcani, marea majoritate nefiind însă activi.
Inelul de foc este o regiune în formă de potcoavă, care se învecinează cu Oceanul Pacific și care se găsește la intersecția a trei plăci tectonice: eurasiatică, care se deplasează spre sud, indian-australiană, care se deplasează către nord, și filipineză, care se deplasează spre vest.
Specialiștii spun că Indonezia are atât de mulți vulcani activi, încât peste 197 de milioane dintre locuitorii țării trăiesc la mai puțin de 100 km de un vulcan, iar nouă milioane se află la doar 10 kilometri.
Foto: Pexels.com și Pedalchile.com